Optyki 500 zł - 1000 zł
Optyki 500 zł - 1000 zł
Optyki godne polecenia.
Ostatnio zmieniony 2013-03-07, 10:28 przez Szabatt, łącznie zmieniany 1 raz.
Może łatwiej i bardziej użytecznie dla czytelników było by informacje zawrzeć w widełkach:
1. do 300zł (są tacy, co mają karabinek za tą cenę i nie stać ich na droższą lunetę)
2. 300-500
3. 500-1000
4. 1000...
Mam bardzo małe doświadczenie jeśli chodzi o lunety więc mogę podać tylko najniższą półkę bo tam kilka przerzuciłem:
1. Leapers 3-9x32 AO - opisana jako Golden Image, ostra, można fajnie postrzelać. Kosztuje coś koło 270zł i ma regulację paralaksy która może nie jest konieczna przy HFT ale jeśli ktoś ćwiczy w garaży na stojaka powiedzmy na 10m to nie musi się katować luneta ustawioną na 25m.
2. DOC - fajna ekonomiczna luneta do HFT. MD cieńszy niż w wyżej opisanej. Miałem ją także na sprężynie i nie było problemów. Brak regulacji AO czyni ją kłopotliwą na małych dystansach.
1. do 300zł (są tacy, co mają karabinek za tą cenę i nie stać ich na droższą lunetę)
2. 300-500
3. 500-1000
4. 1000...
Mam bardzo małe doświadczenie jeśli chodzi o lunety więc mogę podać tylko najniższą półkę bo tam kilka przerzuciłem:
1. Leapers 3-9x32 AO - opisana jako Golden Image, ostra, można fajnie postrzelać. Kosztuje coś koło 270zł i ma regulację paralaksy która może nie jest konieczna przy HFT ale jeśli ktoś ćwiczy w garaży na stojaka powiedzmy na 10m to nie musi się katować luneta ustawioną na 25m.
2. DOC - fajna ekonomiczna luneta do HFT. MD cieńszy niż w wyżej opisanej. Miałem ją także na sprężynie i nie było problemów. Brak regulacji AO czyni ją kłopotliwą na małych dystansach.
Wczoraj wieczorem zamontowałem DOC`a i zgodnie z Twoją radą skręciłem powiększenie na 3. Rzeczywiście przy powiększeniu 3 już widać siatkę ale nie jest zbyt ostra. Problem w tym, że tarczki średnicy 2cm już nie są za bardzo widoczne. Może muszę trochę przestawić paralaksę w delcie bo przecież w HFT strzela się na mniej niż 12m przy powiększaniu 9 i wszystko musi być widoczne.maximus pisze:Panie ale nie ma pan racji odnośnie doca. Można sobie spokojnie strzelać w garażu na 10 metrów nie katując oka tylko trzeba powiększenie skręcić na 3-4. Nie wyobrażam sobie i nie widzę sensu pykać na 9x na 10 metrów. Optycznie doc lepszy od lapersa jest zauważalnie.