Czary nad śrutem
Czary nad śrutem
Do tej pory, byłem nastawiony sceptycznie to zabiegów związanych z tzw. czarami (mycie, ważenie, smarowanie) ale w ubiegły weekend, z ciekawości, umyłem porcję śrutu - efekt wizualny zrobił na mnie wrażenie, śrut zrobił się błyszczący (jakby z innej fabryki), zdecydowanie różnił się od tego - prosto z pudełka, w dotyku jest bardziej śliski - łatwiej wchodzi do portu. Dzisiaj postrzelałem i muszę powiedzieć, że różnica w jest i to na korzyść "czarowanego"!
Myję następną porcję
Myję następną porcję
TX200 HC_Burris Timberline
-
-
Średnio raz na rok wypada i zależy to od tego czy smarujesz śrut czy nie.Jedni uważają, że nie trzeba, inni że to konieczne
He he - każdy przez to przechodzi Jak byś chciał się bawić mam wagę czterocyfrową. Według studiów Twoich poprzedników ważenie, mycie i smarowanie poprawia skupienie. Jest też ważne dla zawodników FT bo to co się dzieje ze śrutem przy 50-tym metrze nawet filozofom się nie śniło i wszystkie zabiegi stabilizujące dolot śrutu na te odległości są istotne. W HFT można sobie to darować. Chyba, że weźmiemy pod uwagę efekt psychologiczny istotny dla Strzelca: zrobiłem wszystko co mogłem żeby śrut latał najlepiej.ale w ubiegły weekend, z ciekawości, umyłem porcję śrutu
Głupota rządzonych daje władzę rządzącym !
-
śrut
Ja patrzę a Heniu śrut szczotką stalową czyści??
Re: śrut
i tak właśnie powstanie nowy na rodzaj exacta - moletowanyMarylka i Heniu pisze: a Heniu śrut szczotką stalową czyści??
nowość 2014
Sławek
AA EV2 + DOT FFP
AA EV2 + DOT FFP
a co jest lepsze do mycia: aceton czy benzyna ekstr. ?
Jakiś czas temu wymyłem w acetonie na próbę pudełko exacta (umieściłem je w takim woreczku z kawałka firanki i zrobiłem płukankę w słoiku). Wbrew temu co niektórzy pisali, nie stwierdziłem na dnie słoika żadnego osadu.
Niedawno zacząłem znowu smarować Napierem śrut (5 kropli na pudełko śrutu). Nie wiem czy coś pomaga ale zwiększa na pewno prędkość o parę m/s, a to pozwala na zmniejszenie napięcia wstępnego sprężyny bijnika. Podobno też lufa się mniej brudzi.
Jakiś czas temu wymyłem w acetonie na próbę pudełko exacta (umieściłem je w takim woreczku z kawałka firanki i zrobiłem płukankę w słoiku). Wbrew temu co niektórzy pisali, nie stwierdziłem na dnie słoika żadnego osadu.
Niedawno zacząłem znowu smarować Napierem śrut (5 kropli na pudełko śrutu). Nie wiem czy coś pomaga ale zwiększa na pewno prędkość o parę m/s, a to pozwala na zmniejszenie napięcia wstępnego sprężyny bijnika. Podobno też lufa się mniej brudzi.
Walther Hunter + Burris Timberline, Colt Army 1860, Hawken .45, Tryon Creedmoor .45