Czary nad śrutem
- Wiecho1967
- Wiecho1967
Wiecho
WuDe:
4. Pogoń za sprzętem zamiast doskonalenia własnych umiejętności.
Jak Ci mówiłem - prawdziwy czeski śrut ma co najwyżej dwie grupy: 80% do strzelania 20% do rekreacji. To co ważysz to efekt wojny cenowej, w której liczy się cena a nie jakość. Sam się przekonałem, że po śrut warto się machnąć do 'źródełka' lub skorzystać z uprzejmości Kubajzzajeżeli Czesi tak produkują śrut to na rynek polski to brawo dla jakości Q
WuDe:
Dodałbym:Trzy podstawowe czynności których nie powinno się robić
4. Pogoń za sprzętem zamiast doskonalenia własnych umiejętności.
Głupota rządzonych daje władzę rządzącym !
- Wiecho1967
Wiem Paweł.
Teraz wiem dlaczego wszystko lata gdzie nie trzeba, gdy złoży się parę niekorzystnych czynników wpływających na strzał:
- pozycja
-błędy wynikające z celowania
-prędkość v0
-wiatr
-i jakość śrutu
Potestuję.
Zobaczę jak wyglądają przestrzeliny przy ważonym śrucie
Teraz wiem dlaczego wszystko lata gdzie nie trzeba, gdy złoży się parę niekorzystnych czynników wpływających na strzał:
- pozycja
-błędy wynikające z celowania
-prędkość v0
-wiatr
-i jakość śrutu
Potestuję.
Zobaczę jak wyglądają przestrzeliny przy ważonym śrucie
"ONLY THE DEAD HAVE BEEN THE END OF WAR"
I to jest słuszna koncepcja. Niestety, doświadczenie mówi, że po wyeliminowaniu wszystkich niekorzystnych czynników zawsze zostaje ten jeden: StrzelecWiecho1967 pisze: Teraz wiem dlaczego wszystko lata gdzie nie trzeba, gdy złoży się parę niekorzystnych czynników wpływających na strzał
Tutaj zgadzam się z Pawłem. W idealnych warunkach pogodowych to strzelec jest najmniej pewnym elementem. Stosując śrut klasy Exact/Express czary nad śrutem są mało skuteczne moim zdaniem. Właściwy trening strzelecki, wyuczenie dobrych nawyków oraz prawidłowa ocena odległości są kluczem do sukcesu.
Bo ja myślałem, że "Miś" to film fabularny, a to jest dokument.
- Wiecho1967
Paweł stwierdzam jedno śrut sprzedawany jest mało selekcjonowany. Rozbieżność jest zbyt duża a prawidłowy wagomiar ma 12 % na paczkę. Za co płacimy za niewiedzę? Czy za byle co. Jestem perfekcjonistą nie lobię lipy. Jeśli ktoś chce porównać to do innych dyscyplin sportu zapraszam. Każdy snajper wam to powie że podstawa to odpowiednia waga naboju śrutu itp. reszty nie będę tłumaczył, ponieważ złe dopracowanie każdej wiatrówki powoduje duże błędy szczególnie w pcp. Zły śrut i nie ta prędkość w danym momencie to zonk w celu choć byś złożył się do strzały jak trzeba.
"ONLY THE DEAD HAVE BEEN THE END OF WAR"
Wiecho, dla ścisłości powinieneś napisać: 'śrut, który ja kupuję......'. Ja przestałem ważyć kiedy z puszki śrut rozdzielał się na dwie grupy: 80% w tolerancji ±0,005 i reszta. Przy czym ta 'reszta' nie odstawała za bardzo od głównej grupy. 'Za bardzo' oznacza, że opad lub przewyższenie było grubo poniżej granicy błędu ludzkiego. Dlatego powtarzam: warto raz na 2-3 sezony wybrać się do Mekki, przestrzelać różna partie a potem kupić 30-40 puszek i mieć święty spokój oraz czas na inne formy treningu niż ważenieWiecho1967 pisze: stwierdzam jedno śrut sprzedawany jest mało selekcjonowany. Rozbieżność jest zbyt duża a prawidłowy wagomiar ma 12 % na paczkę.
- Wiecho1967