Air Arms S400F classic

Awatar użytkownika
DAMDAR

Post autor: DAMDAR »

Ok sumuje myśli z Waszych odpowiedzi. Co racja to racja używka to tylko sprawdzona. Jednak obserwując rynek wtórny widzę, że ceny używek bardzo niewiele odbiegają od ceny nowego sprzętu więc logiki nie widać.
Wiem, że główny sprzęt musi być nowy i to pewne. ;-)
Butla to raczej takie małe mnie interesują koło 2-4 l bo jednak Poznań to aglomeracja i raczej powietrze nadmuchać można w każdym kiosku. na wypady wakacyjne zapewne taka butla wystarczy. A i przechowywanie to mniejszy problem.
Myślę, że zanudzę Was pytaniami jeszcze na spotkaniach :mrgreen:
Taki już jestem lubię wiedzieć dużo na dany temat.
Może ktoś bedzie z AA s400 na spotkaniu to z przyjemnością za pozwoleniem właściciela, przymierze się.
Awatar użytkownika
mazgier
Moderator

Post autor: mazgier »

Ja będę ale musisz wziąć pod uwagę, że mam osadę custom. Za to system (jeszcze) nie ruszany w jakikolwiek sposób.
Steyr HP & TX HC
Awatar użytkownika
cantchoose

Post autor: cantchoose »

Używki są blisko ceny nowych zazwyczaj jak są po tuningu. Jeśli trafisz dobrze to za cenę nieco poniżej nówki dostajesz karabin wyższej klasy. Co do butli, ja startowałem z butlą 4l 200 bar. Teraz jest na sprzedaż bo mam większą, ale taka butla starczyła na jakieś 6-7 ładowań zimą (ładowanie do 190 bar). Biorąc pod uwagę że zastanawiasz się nad nówką, nie będziesz miał regulatora więc zakres ciśnień ze stabilną prędkością w s400 to maks około 160 bar, więc tych ładowań wychodzi więcej. Mi taka butla starczyła na dwa weekendy, ale strzelamy we dwójkę i to dużo dlatego cieszyłem się z większej butli :) I taką czwórkę możesz spokojnie włożyć do plecaka i nie ciąży aż tak. Minusem zdecydwanie różnica w ładowaniach, tutaj latem w porywach do kilkunastu do 160 bar, w przypadku butli 300 barowej masz tych ładowań prawie trzy razy więcej.
Steyr LG110+SS10x42MD // "pięknie słońce świeciło tylko deszcz wiał.."
kombatant

Post autor: kombatant »

Ja jestem za wariantem butli: 6l - stacjonarna i 2l - w teren. Oczywiście koniecznie 300/450.
Chyba, że karabinek ma kartusz na 300 bar, to wtedy strzałów jest dosyć i bez 2l się obejdzie.
A.
Awatar użytkownika
DAMDAR

Eh nowe odpowiedzi tworzą nowe pytania ;-) Rozumiem, że regulator to większy kop, ale zapewne większa cena.
Ile strzałów stabilnych jest z takiego AA s400 i ile doładowań jest z butli 4 l 300/450 ?
Powoli rozjaśniacie mi nomenklaturę PCP. Temat był jeszcze niedawno dla mnie jak pismo inków, ale dzięki Waszej pomocy widzę światełko w tunelu wiedzy.
Awatar użytkownika
mazgier
Moderator

Post autor: mazgier »

DAMDAR pisze:Rozumiem, że regulator to większy kop, ale zapewne większa cena
Nie "większy kop" tylko "bardziej przewidywalny strzał". Tj. masz więcej, strzałów co do których masz większą pewność że polecą tam gdzie celowałeś. Kosztem większych wydatków. I częstszych. Coś za coś.
Steyr HP & TX HC
Awatar użytkownika
cantchoose

Regulator to nie większy kop. Regulator odpowiada za ciśnienie wychodzące z kartusza. Ustawiając go np. na 100 bar masz pewność że dopóki masz większe ciśnienie w kartuszu to powietrze popychające śrut zawsze będzie mieć takie same ciśnienie. Przenosi się to też na więcej strzałów z jednego kartusza. Z s400 bez regulatora musisz liczyć że stabilne strzały zaczynają się od 160 bar do około 100. Wtedy jest plus minus 50 strzałów. Z regulatorem i poprawką specjalisty(odchudzony zbijak i nowa sprężyna) u mnie wychodzi od 200 bar do ~90 bar 105 strzałów stabilnych i jeszcze z 5 o podobnej prędkości. Jeśli chodzi o obliczenie ilości ładowań, to na przykład tu: http://sye.dk/airgun/

@mazgier
jak to częstszych? Regulator kupujesz raz, jak masz możliwość żeby Ci go zamontował ktoś kto się na tym zna i poprawi co potrzebne to robisz to raz. Ewentualnie za parę lat wymieniasz sprężynę zbijaka. Chyba że o czymś zapominam ? :(

edit:
Zapomniałem dodać, w s400 zwykłym też możesz doładować ciśnienie w kartuszu do 200 bar, ale dopóki ciśnienie nie spadnie do 160, będziesz miał paradoksalnie mniejszą prędkość wylotową śrutu, co za tym idzie nie trafisz tam gdzie chcesz tylko niżej :) bez regulatora charakterystyka to taka "górka", może któryś kolega podeśle jak ma to zobaczysz.
kombatant

Post autor: kombatant »

Może warto sprawdzić i ew. jeszcze ponegocjować:
http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=112 ... a589ca3d39

Ja przed kilku laty za nowy Falcon do s400 płaciłem chyba 270,-
Butle 6l używane chodzą zwykle po ok. 450,- . Ta ma jakąś nietypową pojemność 6,7l - trzeba sprawdzić co to.
A.
Awatar użytkownika
bambus0134

Post autor: bambus0134 »

Regulator mam zamontowany w BT 65 ale kaliber to 5,5 i różnica prędkości śrutu wynosi i mnie +- 2 m . Nawet jak dobiłem kartusz do 250 atmosfer .
U mnie ten regulator w BT 65 spisuje się rewelacyjnie i chcę zlecić zamontowanie do AA 410.
Montował mi go dagi 40 i do AA obiecał też mi go zamontować i wyregulować sprzęt .
Ale to dopiero po nowym roku , regulator i przedni korek z manometrem portem ładowania takim jak w hatsanie też będzie mi montował dagi 40 .
Będzie spokój i pełna kontrola ciśnienia w kartuszu , jak odbiorę sprzęt poprawiony to przedstawie kilka fotek jak to wygląda i jak strzela .

Tu jest fajna obli czarka http://heksan.umcs.lublin.pl/obliczarka/index.php
Awatar użytkownika
DAMDAR

Tak tak gdyby cena była jak podana 220 zł to by można brać :lol: rozumiem że przetoczka + butla
Awatar użytkownika
Wiecho1967

Post autor: Wiecho1967 »

Tutaj masz nowy karabinek z gwarancją:
http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?p=130 ... eb#1307139
"ONLY THE DEAD HAVE BEEN THE END OF WAR"
Awatar użytkownika
cantchoose

6,7 l to butla kompozytowa.
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

Jak butla kompozytowa to nowa bo ich się nie legalizuje ponownie. Kończy się okres, do śmieci. Wiem bo miałem, niby naklejona legalizacja ale nikt nie chciał tego załadować :mrgreen:
WSST
Awatar użytkownika
DAMDAR

Reasumując, zauważam, że wielu z Was ma PCP i sprężynki chyba 50/50. Myślę, że preferencje podyktowane są wieloma względami od finansowych do nostalgicznych.
Ja niestety walczę w sobie z względami finansowymi. PCP to piękne i wygodne sprzęty ale rozbudowany park techniczny powiększa zera do rachunku. Mam okazję kupić AAs400f w cenie 1700 zł jednak to golas do którego muszę doliczyć jakieś 1000 zł na akcesoria.
I tu rodzi się pytanie na ile PCP ma przewagę nad sprężynką ?
W większości przypadków jakie widziałem każdy ładuje i tak ręcznie, więc wykonuje podobne ruchy jak przy sprężynce.
Co tak naprawdę skłania wielu użytkowników ku PCP ?
Gdyby udało się kupić sprężynkę za te wspomniane 1700 w idealnym stanie to czy nie byłby to lepszy wybór ?
Wiem wiem, powiecie zaraz, że stara maruda jestem ale czy Wy nie staliście kiedyś przed tym wyborem ?
Mam jeszcze takie pytanie czy na strzelaniach weekendowych lub zawodach naszych czy innych jest możliwość za drobną opłatą podłączenia się i zassania powietrza do swojej PCP ?
Chodzi o to, że do czasu zbudowania kolejnej fortuny finansowej i zakupu własnej butli mógłbym jakoś funkcjonować na strzelaniach z własnym PCP.
Awatar użytkownika
WuDe

Post autor: WuDe »

Powietrze jak narazie jest za darmo :mrgreen: i zawsze sobie pomagamy więc z tym nie ma problemu.
Powtórzę jak mantrę któryś raz już musisz poczuć że chcesz PCP lub sprężynę .
No i jeszcze jedno jeśli trafienie sprawia ci przyjemność to PCP jeśli wolisz mniej przyjemności to sprężyna.A rozkład sił to raczej 70/30 w całej Polsce :mrgreen:
Uwaga:
WuDe jest dobry na wszystko
LG i LG i Dejski
ODPOWIEDZ