Air Arms S400F classic
Tak sobie czytam i czytam i czytać nie przestaje. Ale widzę jedno, PCP to nie koniec kosztów Do takiego karabinka to jeszcze przyczepka serwisowa potrzebna Butle, wężyki, złączki i Bóg wie co jeszcze....
Może jednak sprężyna ?
Wiem powiecie, że mieszam ale myślę, że każdy kiedyś stał przed trudnym wyborem
Jak już się raz przejdzie ten ból to w przyszłości będzie lepiej.
Chce wybrać odpowiednio aby przysłowiowo nie strzelić sobie w kolano
Musicie wytrzymać ze mną ten trudny okres i proszę o wyrozumiałość
Może jednak sprężyna ?
Wiem powiecie, że mieszam ale myślę, że każdy kiedyś stał przed trudnym wyborem
Jak już się raz przejdzie ten ból to w przyszłości będzie lepiej.
Chce wybrać odpowiednio aby przysłowiowo nie strzelić sobie w kolano
Musicie wytrzymać ze mną ten trudny okres i proszę o wyrozumiałość
Możesz poszukać na beżowym gotowego kompletu;] W jednej cenie (nieco niższej niż kupowanie wszystkiego osobno) dostaniesz karabinek gotowy do strzelania, z butlą z przetoczką, śrutem, pokrowcem, optyką i wszystkim innym. A jeśli zdecydujesz się na S400 to można wysłać go do kogoś, kto za niewielkie pieniądze go podrasuje do 100 stabilnych strzałów. I wtedy będzie zabawa na całego ;]
Maleństwo moje: LG 110 hp
Wybór pomiędzy PCP a sprężyną jest podobny do tego czy kupić motor czy rower. To ma swoje zalety i to ma swoje wady. Nikt ci nie powie co masz kupić. Kupujesz sprężynę i raz na rok, raz na dwa, w zależności od intensywności strzelania dajesz ją do serwisu lub sam naprawiasz. Wymiana sprężyny, uszczelki tłoka, odpowiednie nasmarowanie, może ulepszona prowadnica, osłona pet itp. Kupujesz PCP, to na starcie musisz wydać więcej, bo musisz mieć odpowiednią butlę by ładować karabinek. Zapomnij od razu o pompce, bo jakość powietrza z butli a z pompki jest diametralnie różna no i trzeba się solidnie napompować by naładować kartusz. Trzeba większą uwagę poświęcać na stan uszczelek, ciśnienie robocze. W wiatrówkach bez regulatora kontrola ciśnienia ma kolosalne znaczenie. Większa liczba zabiegów i wysiłków przy PCP odwdzięcza się większą kulturą strzału. Coś za coś. Jeżeli jeszcze nie wiesz czy strzelanie Cię wciągnie to dobrze jest kupić dobrej klasy wiatrówkę sprężynową. Mało zainwestujesz i w razie czego dobrze odsprzedasz. Jeżeli wiesz, że chcesz z tym pozostać na dłużej to warto zastanowić się nad PCP. No i na dodatek tego wszystkiego dochodzą sentymenty i osobiste preferencje. Najlepiej mieć to i to.
Bo ja myślałem, że "Miś" to film fabularny, a to jest dokument.
Dla mnie zasadnicza różnica między PCP a sprężyną jest taka, że z tego pierwszego jest po prostu łatwiej. Możesz trzymać karabinek dowolnie, opierać w terenie o co chcesz i jak chcesz i jak dobrze przymierzysz i ręce się nie trzęsą to trafiasz (jak karabinek oczywiście celny). Sprężynę trzeba trzymać zawsze identycznie, nie ważne czy stoisz, czy leżysz, czy klęczysz. Przesuniesz rękę, oprzesz kolbę o przeszkodę w terenie, za mocno zaciśniesz rękę na osadzie, nie trafisz. Warto też uświadomić sobie, że jedno i drugie jest tak samo celne, jednym i drugim można na 25m zrobić jedną dziurkę, tylko ze sprężyny trzeba bardziej umieć i dlatego mało komu się to udaje
I na koniec, na najlepszą sprężynę (AA ProSport) wydasz około 2000zł (nówkę), można zrobić tuning u Hogana za 200zł i na tym koniec. Kupując S400 masz najbardziej podstawowy (ale dobry!) karabinek PCP. Jak będziesz chciał kupić coś lepszego to trzeba tą kwotę podwoić (HW100 -nowy), później podwoić tą podwojoną (Steyr 110FT -nowy) .
Mnie sprężyna ostatnio fascynuje, dlatego, że wymaga więcej pracy ode mnie i więcej satysfakcji z trafienia.
Warto też wziąć pod uwagę, że startując w zawodach z PCP będziesz konkurował z Steyr`ami, Halther`ami itp, w sprężynach będziesz miał najlepszy sprzęt w kategorii i zostanie już tylko praca nad techniką.
Ale się rozpisałem, może dlatego, że po kupnie sprężyny temat jest dla mnie bardzo aktualny
I na koniec, na najlepszą sprężynę (AA ProSport) wydasz około 2000zł (nówkę), można zrobić tuning u Hogana za 200zł i na tym koniec. Kupując S400 masz najbardziej podstawowy (ale dobry!) karabinek PCP. Jak będziesz chciał kupić coś lepszego to trzeba tą kwotę podwoić (HW100 -nowy), później podwoić tą podwojoną (Steyr 110FT -nowy) .
Mnie sprężyna ostatnio fascynuje, dlatego, że wymaga więcej pracy ode mnie i więcej satysfakcji z trafienia.
Warto też wziąć pod uwagę, że startując w zawodach z PCP będziesz konkurował z Steyr`ami, Halther`ami itp, w sprężynach będziesz miał najlepszy sprzęt w kategorii i zostanie już tylko praca nad techniką.
Ale się rozpisałem, może dlatego, że po kupnie sprężyny temat jest dla mnie bardzo aktualny
WSST
Fajnie, fajnie, że koleżeństwo się rozpisało. To są właśnie cenne uwagi i o to chodzi w pomocy "starszych" braci.
Strzelectwo jest u mnie od zarania dziejów i tak jak pisałem kiedyś wyssałem je z krwią ojca a może i dziada.
Ze strzelania nie zrezygnuje nigdy nawet gdyby to miało być strzelanie okazjonalne. Co innego aktywne strzelanie powiedzmy klubowe, to jest uzależnione od wielu czynników zyciowo-finansowych ale i to jakoś da się ogarnąć.
Przemyślenia moje co do karabinków, podyktowane są wyłącznie względami rynkowymi i brakiem aktualnej wiedzy z zakresu mody, jakości i innych cech rzutujących na celność i finanse.
Wiem, że dobry sprzęt kosztuje, bo te doświadczenia mam po bieganiu, a dobre buty biegowe kosztują sporo.
Ale karabinek nad butami ma tą przewagę, że zawsze można go odsprzedać a butów zużytych raczej nie
Jeżeli uda się na rynku wtórnym coś nabyć w zestawie za przyzwoitą cenę to zapewne pomyśle o PCP.
Będę analizował rynek i podejmę decyzję
Generalnie to podobają mnie się AA i chyba przy tym zostanę chociaż ktoś mi polecał LOGUNA SOLO, ale brak manometru troszkę mnie odstraszył.
Strzelectwo jest u mnie od zarania dziejów i tak jak pisałem kiedyś wyssałem je z krwią ojca a może i dziada.
Ze strzelania nie zrezygnuje nigdy nawet gdyby to miało być strzelanie okazjonalne. Co innego aktywne strzelanie powiedzmy klubowe, to jest uzależnione od wielu czynników zyciowo-finansowych ale i to jakoś da się ogarnąć.
Przemyślenia moje co do karabinków, podyktowane są wyłącznie względami rynkowymi i brakiem aktualnej wiedzy z zakresu mody, jakości i innych cech rzutujących na celność i finanse.
Wiem, że dobry sprzęt kosztuje, bo te doświadczenia mam po bieganiu, a dobre buty biegowe kosztują sporo.
Ale karabinek nad butami ma tą przewagę, że zawsze można go odsprzedać a butów zużytych raczej nie
Jeżeli uda się na rynku wtórnym coś nabyć w zestawie za przyzwoitą cenę to zapewne pomyśle o PCP.
Będę analizował rynek i podejmę decyzję
Generalnie to podobają mnie się AA i chyba przy tym zostanę chociaż ktoś mi polecał LOGUNA SOLO, ale brak manometru troszkę mnie odstraszył.
- cantchoose
Karin zapomniała dodać że tak duża ilość strzałów to tylko po zamontowaniu regulatora, a to już nie są takie niewielkie pieniądze...S400 to można wysłać go do kogoś, kto za niewielkie pieniądze go podrasuje do 100 stabilnych strzałów
Walther Hunter + Burris Timberline, Colt Army 1860, Hawken .45, Tryon Creedmoor .45
butle napełniamy w serwisach nurkowych - koszt 6L to 10-12zł.
Wg mnie optymalna butla to 6l i koniecznie 300 bar (ciśnienie robocze) - nie kupuj 200bar !
Moja używana 6l kosztowała 450zł, do tego przetoczka ok. 150zł.
Ta cena co podałeś to jakaś podejrzanie niska. No i napełnionej butli nie powinno się wysyłać !
Wg mnie optymalna butla to 6l i koniecznie 300 bar (ciśnienie robocze) - nie kupuj 200bar !
Moja używana 6l kosztowała 450zł, do tego przetoczka ok. 150zł.
Ta cena co podałeś to jakaś podejrzanie niska. No i napełnionej butli nie powinno się wysyłać !
Walther Hunter + Burris Timberline, Colt Army 1860, Hawken .45, Tryon Creedmoor .45
I, starcza to na 1,5-2 miesiące pykania (z częstotliwością z jaką strzela się w naszej grupie).hugo pisze:butle napełniamy w serwisach nurkowych - koszt 6L to 10-12zł.
I ta cena sugeruje, że coś jest z butlą "nie teges". Albo to 200-tka albo bez legalizacji albo jedno i drugie.DAMDAR pisze:Widziałem, że na alledrogo ktoś sprzedaje napełnione butle 4 l za 175 zł
Steyr HP & TX HC
Raczej na pewno 200 bar.mazgier pisze: Albo to 200-tka albo bez legalizacji albo jedno i drugie.
Owszem ale 4 litry też nie są złe sam mam to wiem jeśli jeszcze masz blisko do miejsca gdzie uzupełnisz powietrze tohugo pisze:Wg mnie optymalna butla to 6l i koniecznie 300 bar (ciśnienie robocze)
Problem z wyborem miedzy PCP a nie PCP jest stary jak PCP
Cena za sprężynę która jest naprawdę dobra to cena AAS400 z zestawem więc gdzie tu oszczędność
AA 400 to jedna z opcji jest jeszcze sporo naprawdę świetnych wiatrówek starszych modeli które naprawdę wymiatają.
Uwaga:
WuDe jest dobry na wszystko
LG i LG i Dejski
WuDe jest dobry na wszystko
LG i LG i Dejski
- Wiecho1967
Dam Tobie jedną radę jeśli używka to ze sprawdzonych rąk, ale i tak będziesz dokładał. Nie ma nic za darmo oprócz optyki w dobrym stanie. Do PCP inwestycja jest jednorazowa przynajmniej na dziesięć lat,jeśli chodzi o osprzęt do karabinka. Reszta to gwarancja jeśli kupujesz nową tak jak z samochodem czy innym przedmiotem nowym. Jeśli masz ograniczony budżet zbieraj powoli a nie będziesz wysprzedawał tego co Ci nie pasuję w sprzęcie zakupionym pod wrażeniem tylko kupisz to co chcesz (mój ojciec zawsze mi powtarzał 5 razy sprawdź zanim coś zrobisz, i wiem, że zawsze miał w tym względzie rację). Dlatego kupiłem nowy sprzęt, ale jeszcze nie mam wszystkiego. Pozdrawiam
"ONLY THE DEAD HAVE BEEN THE END OF WAR"