HW57
HW57
Od soboty jestem właścicielem HW57.
Jest to wersja "pudełkowa" i odgłosy dobywające się z dmuchawki to było ponad mój poziom wytrzymałości -sąsiadów zresztą też -"chyba gwoździe tam wbija" .
Dzisiaj została rozłożona i jak się okazało sprężyna wyboczona, zbyt luźna prowadnica ~ 1mm, pokaleczona uszczelka.
Nie jest to odkrywcze, kupując sprzęt wiedziałem mniej więcej co mnie czeka.
Cena profesjonalnego tuningu to jakieś 200 PLN podjąłem decyzję o samodzielnej naprawie.
Znalazłem pasującą sprężynę od tx -kupiłem dwie u Hogana
Długi dał mi tecaform na prowadnice i kapelusz -dzięki Jacku.
Pozostała mi jeszcze uszczelka, ta oryginalna ma ok 26mm, ja mam zepto 25mm i coś mi się wydaje że nie będzie pasować.
Czy ktoś ma wiedzę jaka powinna ta uszczelka być, gdzie najlepiej kupić?
Będę informował o postępach moda, mam nadzieję że będę z niego dumny
Jest to wersja "pudełkowa" i odgłosy dobywające się z dmuchawki to było ponad mój poziom wytrzymałości -sąsiadów zresztą też -"chyba gwoździe tam wbija" .
Dzisiaj została rozłożona i jak się okazało sprężyna wyboczona, zbyt luźna prowadnica ~ 1mm, pokaleczona uszczelka.
Nie jest to odkrywcze, kupując sprzęt wiedziałem mniej więcej co mnie czeka.
Cena profesjonalnego tuningu to jakieś 200 PLN podjąłem decyzję o samodzielnej naprawie.
Znalazłem pasującą sprężynę od tx -kupiłem dwie u Hogana
Długi dał mi tecaform na prowadnice i kapelusz -dzięki Jacku.
Pozostała mi jeszcze uszczelka, ta oryginalna ma ok 26mm, ja mam zepto 25mm i coś mi się wydaje że nie będzie pasować.
Czy ktoś ma wiedzę jaka powinna ta uszczelka być, gdzie najlepiej kupić?
Będę informował o postępach moda, mam nadzieję że będę z niego dumny
Postrzelał bym z czegoś, np. z 88.
Nie mam pojęcia jak Ci pomóc i gdzie taką uszczelkę kupić...może zapytać kogoś na iwebie,albo poprostu Hogana ? To bardzo przystępny facet i nie wierzę,że nie pomoże.Swoją drogą nie sądziłem,że bebechy są aż tak pokiereszowane.Jak już mówiłem,po wyjęciu nówki z pudełka puściłem z niej MAXIMUM 300 śrutów,i pózniej strzelałem już tylko z nowego PS'a,no może jeszcze te kilkanaście śrutów na Czarnuchu,dopóki mi jej nie "oprotestowali " Spust i wogóle cały system od początku pracował "twardo i sztywno" Z powodów o których piszesz,miałem zamiar wysłać ją właśnie do Hogana.Też mam nadzieje,że da się ją jakimś niewielkim nakładem ucywilizować i całość będzie tak ładnie pracować,jak np. HW Marka (esmar'a). trzymam kciuki Tomek ! dozobaczenia w sobote.....
@Artur, kupując tą wiatrówkę wiedziałem co robię i tak naprawdę dlatego właśnie ją kupiłem , dałeś mi dobrą cenę na którą się zgodziłem i sprzęt do testu na jeden dzień. Czego chcieć więcej?
Lubie dłubać w mechanice, a wiatrówka mieści mi się na stole w "salonie" przeciwnie do motocykla
Chce poczuć satysfakcje że coś fajnego zrobiłem, mam dostęp do tokarki i frezarki. więc to nie problem a i koszty żadne. Mam wiatrówkę do strzelania a HW to takie wyzwanie, przecież jak coś nie wyjdzie to zawsze mogę wysłać.
Do Waldka pisałem dwa razy, ale coś cisza, może zadzwonię?
@Patryk, tak w AK maja uszczelki, ale takie same jak moja i za 50 PLN+PP.
Ja chce zepto żeby powiększyć komorę, i skrócić sprężynę, oryginalna uszczelka ma inna konstrukcję. Moja nowa sprężyna jest o 20 mm krótsza, co daje mi miejsce na kapelusz z przednią prowadnicą i powinno zmniejszyć wysilenie systemu
Lubie dłubać w mechanice, a wiatrówka mieści mi się na stole w "salonie" przeciwnie do motocykla
Chce poczuć satysfakcje że coś fajnego zrobiłem, mam dostęp do tokarki i frezarki. więc to nie problem a i koszty żadne. Mam wiatrówkę do strzelania a HW to takie wyzwanie, przecież jak coś nie wyjdzie to zawsze mogę wysłać.
Do Waldka pisałem dwa razy, ale coś cisza, może zadzwonię?
@Patryk, tak w AK maja uszczelki, ale takie same jak moja i za 50 PLN+PP.
Ja chce zepto żeby powiększyć komorę, i skrócić sprężynę, oryginalna uszczelka ma inna konstrukcję. Moja nowa sprężyna jest o 20 mm krótsza, co daje mi miejsce na kapelusz z przednią prowadnicą i powinno zmniejszyć wysilenie systemu
Może napisz do gościa czy ma taką, chwali się że do 80% wiatrówek....
http://allegro.pl/hatsan-ranger-55-60-1 ... 00804.html
http://allegro.pl/hatsan-ranger-55-60-1 ... 00804.html
WSST
Już wiem dlaczego Hogan nie odpisuje -URLOP!! ale odebrał tel i ma uszczelkę .
Rozmawiałem tez z Alchemikiem i właśnie on naświetlił mi pewien problem z przeróbką na zepto.
Otóż zakładając płytszą uszczelkę uszczelkę skracam długość całkowitą tłoka, więc może się tak zdarzyć że będzie on na tyle krótki, że podczas strzału nie uderzy w dno cylindra , co może spowodować zatrzymanie tłoka podczas strzału na popychaczu naciągu a to już może popsuć dmuchawkę.
Więc na razie postanowiłem pozostać przy oryginale, troszkę ją podreperowałem i zobaczymy.
Dzisiaj mam zamiar zamontować pierścień ślizgowy z tyłu tłoka i odchudzić żelastwo, może jeszcze pet?
Prowadnica już zrobiona wraz z kapeluszem.
Rozmawiałem tez z Alchemikiem i właśnie on naświetlił mi pewien problem z przeróbką na zepto.
Otóż zakładając płytszą uszczelkę uszczelkę skracam długość całkowitą tłoka, więc może się tak zdarzyć że będzie on na tyle krótki, że podczas strzału nie uderzy w dno cylindra , co może spowodować zatrzymanie tłoka podczas strzału na popychaczu naciągu a to już może popsuć dmuchawkę.
Więc na razie postanowiłem pozostać przy oryginale, troszkę ją podreperowałem i zobaczymy.
Dzisiaj mam zamiar zamontować pierścień ślizgowy z tyłu tłoka i odchudzić żelastwo, może jeszcze pet?
Prowadnica już zrobiona wraz z kapeluszem.
Nie wytrzymałem psychicznie i złożyłem całość tylko na nowym smarze i prowadnicy ze ślizgami. Zmienił się cykl strzału na lepszy. Nie dzwoni sprężyna, podniosłą się energia na 12J. Ale nadal bardzo głośny strzał.
Jeszcze nie wiem co dalej, ale jestem w kontakcie z Hiszpanem i może on coś wymyśli, chyba że ktoś z kolegów ma pomysł?
Jeszcze nie wiem co dalej, ale jestem w kontakcie z Hiszpanem i może on coś wymyśli, chyba że ktoś z kolegów ma pomysł?