Dugi i jego BmK19

Awatar użytkownika
dugi2004
Kontakt:

Dugi i jego BmK19

Post autor: dugi2004 »

Witam szanowne grono :-)
jak strzela moja wspaniała i przecudowna podobno stuningowana BMK to chyba większość z was wie po ostatnich burzliwych dyskusjach na forcie na temat mej bmk postanowiłem ja i moje wysoce amatorskie doświadczenie zadziałać a co kto nie ryzykuje ten nie żyje :mrgreen:
rozebrałem wiec mój sprzęcik i powiem tak albo nic nie powiem sami obaczcie

Obrazek

krzywa sprężyna mnie nie zdziwiła ale zdziwiła mnie wysoce perfekcyjne wykonanie prowadnicy :-P

Obrazek

dziwna tulejka z luzem a pod nią zwitek taśmy izolacyjnej

Obrazek

Ucięty korek co powodowało kantowanie tej owej prowadnicy

Obrazek

no i strasznie ciężko spasowana do sprężyny

Obrazek

no to troszkę pogłówkowałem podpytałem gdzie nigdzie (szwagór :mrgreen: ) podsłuchałem co nie których na fortach no i dawaj

;-) no i zrodził się projekt troszkę innej prowadnicy i dodatkowej na zakończenie sprężyny

Obrazek

materiał POLIAMID
dorobienie nowej SPRĘŻYNY
Uszczelka tłoka typu "Zepto"

Obrazek

wiadomo tokarnia szmery bajery dodatkowo polerka tłoka i PET 2,5litra coli musiałem wypić :-) :-?

rezultat Końcowy no i montaż

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wyszło całkiem przyzwoicie jak dziecko poleciałem na taras i do dzieła :evil: wiadomo z Gów.a Bata nie ukręcisz ale kultura pracy w porównaniu do tego co było rewelacja :mrgreen:
wiec przestrzelałem trochę i zacząłem ja mierzyć i ku mojemu zdziwieniu
m/s-Joules
194,3-10,19
196,2-10,39
195,6-10,33
195,9-10,36
194,8-10,14
196,2-10,39
nie wiem jak te wyniki maja się do perfekcji ale w porównaniu do starej Bmk gdzie potrafiła rzucać różnice 20-30 m/s i do 3 joulii to dla mnie baja i wielka frajda ze zrobiłem coś sam od podstaw nst. w planach ciecie lufy koronowanie i tłumik ;) mam nadzieje ze nikogo nie zanudziłem tym materiałem a wręcz odwrotnie chętnym na pewno dam popykać przy najbliższym spotkaniu
pozdrawiam wszystkich :lol:
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

Gratuluję! Profesjonalna robota!
WSST
Awatar użytkownika
Grossus
Moderator

Post autor: Grossus »

Nie omieszkam sprawdzić. Pamiętam, że jak ją miałem w rękach to wierzgała na prawo i lewo. 10J troszeczkę mało, ale ważniejsza jest kultura pracy.
Bo ja myślałem, że "Miś" to film fabularny, a to jest dokument.
Awatar użytkownika
mahonxx
Moderator

Post autor: mahonxx »

Brawo.
Żulami się nie trafia, jak będzie ci mało to jakaś podkładka i witaj po ciemnej stronie mocy - trochę przesadziłem.
Jak znam życie to za jakieś 1kJSB system się ułoży i wtedy będziesz decydował.
Według mnie lepiej opanować opad niż końskiego kopa. Mam nadzieję że satysfakcja z tjunigu BMK jest spora? Zresztą wy to spece od tuningów :mrgreen: A tak nawiasem mówiąc to jak kopiłeś tą BMK z forum po takim pro tuningu, to można wiedzieć od kogo?
Postrzelał bym z czegoś, np. z 88.
Awatar użytkownika
esmar

Post autor: esmar »

Gratki! Obrazek
Sam lubię grzebać więc wiem ile frajdy sprawia coś poprawić/ naprawić.
Grossus pisze:10J troszeczkę mało
Oj tam..., u mnie 8 i śrutek "dolata" - czasami do celu nawet :mrgreen:
maximus

Post autor: maximus »

Pinknie panie. Fajnie że się zdecydowałeś pogrzebać , fajna robota. Tylko jak ja miałeś na wierzchu trza było zrobić dzieloną sprężyne. 10J się nie przejmuj bo jak dasz ten przegób w dzielonej to powinno sporo wzrosnąć. Wachania prędkości przed tuningiem wynikały z ciasnego spasowania sprężyny i prowadnicy.
Awatar użytkownika
dugi2004
Kontakt:

Post autor: dugi2004 »

mahonxx pisze:Mam nadzieję że satysfakcja z tjunigu BMK jest spora? :mrgreen: A tak nawiasem mówiąc to jak kopiłeś tą BMK z forum po takim pro tuningu, to można wiedzieć od kogo?
nie ma co radocha jest ze zrobiło sie coś samemu większa będzie jak ktoś jeszcze z niej postrzela i poklepie mnie po plecach :-P a jeszcze większa jak hugo coś skomentuje i nie będzie to negatyw :mrgreen: co do pochodzenia owej bmk to Szwagór (WuDe) wsio załatwiał ja stanąłem przed faktem dokonanym ;-)
maximus pisze:Tylko jak ja miałeś na wierzchu trza było zrobić dzieloną sprężyne.
Była taka opcja ale za dużo się naczytałem o prawo i lewo skrętnych poza tym było pare innych problemów o których na pewno opowiem przy najbliższym spotkaniu
Awatar użytkownika
WuDe

Post autor: WuDe »

Byłem ojcem chrzestnym BMK 19 zachęcałem kibicowałem i pomagałem jak mogłem przy tuningu
Wiem że "szwagur" jak coś robi to z sercem i dlatego o efekt końcowy jestem spokojny sam jeszcze nie miałem okazji postrzelać po zmianach ale wiem że różnica jest kolosalna na plus oczywiśćie
Szwagur myśle że jak się trochę ostrzelasz należy wdrożyć dalszy ciąg tunningu :mrgreen:
p.s BMK była kupiona na Swawolny od witeg
Uwaga:
WuDe jest dobry na wszystko
LG i LG i Dejski
ODPOWIEDZ