Tłumiki do wiatrówek w USA
Tłumiki do wiatrówek w USA
Ot, taka ciekawostka:
Szukałem sobie wczoraj po różnych zagranicznych sklepach tłumików do wiatrówek. Znalazłem Webleyowski na www.airgunbuyer.co.uk ale chwilę potem doczytałem, że brytyjskie prawo owszem, pozwala na wysyłkę za granicę wiatrówek ale tłumików, celowników optycznych i bipodów już nie. No cóż - co kraj to obyczaj. Szukam dalej. Wlazłem na strony amerykańskie i... opadła mi szczęka.
Jak się okazuje, w USA można sobie w supermarkecie, razem z ziemniakami i kapustą kupić pistolet automatyczny na ostrą amunicję. Można, przy odrobinie szczęścia dostać pozwolenie na karabin maszynowy czy nawet miniguna. Ba, można przekonwertować AK47 na układ bullpup, pozbawić opcji full auto i... taki kałach będzie uznany za pistolet automatyczny(!). Ale za to tłumiki do wiatrówek...
Wiatrówki w USA nie są bronią. Kropka. Ale tłumiki, jakiegokolwiek rodzaju i przeznaczenia a w zasadzie każde urządzenie które może wytłumić odgłos strzału o choćby 1 dB są zaklasyfikowane jako broń palna i w części stanów USA kompletnie zakazane a w pozostałych wymagają uzyskania indywidualnego zezwolenia oraz opłaty w granicach 200$.
A my narzekamy na nasze prawo...
Szukałem sobie wczoraj po różnych zagranicznych sklepach tłumików do wiatrówek. Znalazłem Webleyowski na www.airgunbuyer.co.uk ale chwilę potem doczytałem, że brytyjskie prawo owszem, pozwala na wysyłkę za granicę wiatrówek ale tłumików, celowników optycznych i bipodów już nie. No cóż - co kraj to obyczaj. Szukam dalej. Wlazłem na strony amerykańskie i... opadła mi szczęka.
Jak się okazuje, w USA można sobie w supermarkecie, razem z ziemniakami i kapustą kupić pistolet automatyczny na ostrą amunicję. Można, przy odrobinie szczęścia dostać pozwolenie na karabin maszynowy czy nawet miniguna. Ba, można przekonwertować AK47 na układ bullpup, pozbawić opcji full auto i... taki kałach będzie uznany za pistolet automatyczny(!). Ale za to tłumiki do wiatrówek...
Wiatrówki w USA nie są bronią. Kropka. Ale tłumiki, jakiegokolwiek rodzaju i przeznaczenia a w zasadzie każde urządzenie które może wytłumić odgłos strzału o choćby 1 dB są zaklasyfikowane jako broń palna i w części stanów USA kompletnie zakazane a w pozostałych wymagają uzyskania indywidualnego zezwolenia oraz opłaty w granicach 200$.
A my narzekamy na nasze prawo...
Steyr HP & TX HC
Dla zwierząt? Jakoś nie widziałem, żeby zając, lis czy inna wiewiórka miała słuchawki, chyba że zakładają je tylko jak na nie kłusują? A tak w nawiasie po co komu tłumi jak można tak? http://www.youtube.com/watch?v=haiqFcIXTqsGrossus pisze:... W końcu wymyślili słuchawki ochronne.
Postrzelał bym z czegoś, np. z 88.
Podepnę się pod temat, co by nie zakładać nowego.
Mam pytanie- czy to prawidłowy objaw, że założenie tłumika zmienia POI?
Zrobiłem wczoraj testy i po założeniu tłumika karabinek strzela tak samo celnie, ale w inne miejsce.
Po ponownym wyzerowaniu lunetki na strzelanie z tłumikiem wszystko jest OK, trafiam gdzie celuję, ale trochę chyba to nie w porządku, bo teraz z kolei bez tłumika nie będę trafiał...
Ps. Po założeniu tłumika spadła prędkość wylotowa o jakieś 2 m/s (czy to też jest normalny objaw?).
Mam pytanie- czy to prawidłowy objaw, że założenie tłumika zmienia POI?
Zrobiłem wczoraj testy i po założeniu tłumika karabinek strzela tak samo celnie, ale w inne miejsce.
Po ponownym wyzerowaniu lunetki na strzelanie z tłumikiem wszystko jest OK, trafiam gdzie celuję, ale trochę chyba to nie w porządku, bo teraz z kolei bez tłumika nie będę trafiał...
Ps. Po założeniu tłumika spadła prędkość wylotowa o jakieś 2 m/s (czy to też jest normalny objaw?).
Spotykany ale nieprawidłowy.czy to prawidłowy objaw, że założenie tłumika zmienia POI?
Są tzy możliwe powody: cały tłumik jest nieosiowy względem lufy, jedna z przegród jest nieosiowa, przegrody mają zbyt małe otwory.po założeniu tłumika karabinek strzela tak samo celnie, ale w inne miejsce
Jeżeli przy obracaniu tłumika POI też będzie 'edrował' to potwierdzi przyczynę pierwszą lub drugą. Czy mierzyłeś Vo przed i po założeniu. Gdyby Vo spadała potwiedzało by to trzecią mozliwość
Głupota rządzonych daje władzę rządzącym !
- Lord Rzeźnik
Tak nie do końca w moim Steyr tez mam nie osiowy przewód lufy po paru zabiegach udało sie wykonać tłumik który nie pogarsza parametrów strzału.Można to zrobić choć łatwo nie jestLord Rzeźnik pisze:albo nieosiowy może być kanał lufy. Kolega Majzel tak ma w swojej S400 i taki już jej urok, że nie można zakładać przez to żadnych końcówek: separatorów, tłumików itd.
Uwaga:
WuDe jest dobry na wszystko
LG i LG i Dejski
WuDe jest dobry na wszystko
LG i LG i Dejski
Niestety nie będzie możliwe wykonanie testu z obracaniem, bo tłumik jest zrobiony w ten sposób, że ma dość luźny gwint i centruje się po oparciu o czoło lufy. Nawet po lekkim poluzowaniu nie będzie już w osi.pawelw pisze:Spotykany ale nieprawidłowy.czy to prawidłowy objaw, że założenie tłumika zmienia POI?Są tzy możliwe powody: cały tłumik jest nieosiowy względem lufy, jedna z przegród jest nieosiowa, przegrody mają zbyt małe otwory.po założeniu tłumika karabinek strzela tak samo celnie, ale w inne miejsce
Jeżeli przy obracaniu tłumika POI też będzie 'edrował' to potwierdzi przyczynę pierwszą lub drugą. Czy mierzyłeś Vo przed i po założeniu. Gdyby Vo spadała potwiedzało by to trzecią mozliwość
Vo spadło o ok 2m/s
Tłumik przystosowany pod kaliber do 5,5 mm, zatem przegrody nie powinny być teoretycznie przeszkodą. Obstawiał bym moze jednak nieosiową komorę, bo coś w środku dzwoni przy potrząsaniu.
Szkoda, bo poza tym tłumik fajny- lekki i bardzo efektywny.