Tłumiki do wiatrówek w USA

Nie samym strzelaniem człowiek żyje.
Awatar użytkownika
mazgier
Moderator

Tłumiki do wiatrówek w USA

Post autor: mazgier »

Ot, taka ciekawostka:

Szukałem sobie wczoraj po różnych zagranicznych sklepach tłumików do wiatrówek. Znalazłem Webleyowski na www.airgunbuyer.co.uk ale chwilę potem doczytałem, że brytyjskie prawo owszem, pozwala na wysyłkę za granicę wiatrówek ale tłumików, celowników optycznych i bipodów już nie. No cóż - co kraj to obyczaj. Szukam dalej. Wlazłem na strony amerykańskie i... opadła mi szczęka.
Jak się okazuje, w USA można sobie w supermarkecie, razem z ziemniakami i kapustą kupić pistolet automatyczny na ostrą amunicję. Można, przy odrobinie szczęścia dostać pozwolenie na karabin maszynowy czy nawet miniguna. Ba, można przekonwertować AK47 na układ bullpup, pozbawić opcji full auto i... taki kałach będzie uznany za pistolet automatyczny(!). Ale za to tłumiki do wiatrówek...
Wiatrówki w USA nie są bronią. Kropka. Ale tłumiki, jakiegokolwiek rodzaju i przeznaczenia a w zasadzie każde urządzenie które może wytłumić odgłos strzału o choćby 1 dB są zaklasyfikowane jako broń palna i w części stanów USA kompletnie zakazane a w pozostałych wymagają uzyskania indywidualnego zezwolenia oraz opłaty w granicach 200$.

A my narzekamy na nasze prawo... :-P
Steyr HP & TX HC
Awatar użytkownika
Grossus
Moderator

Post autor: Grossus »

Z jednej strony masz rację, ale chyba bym przebolał takie zamordystyczne obwarowania. W końcu wymyślili słuchawki ochronne. ;-)
Bo ja myślałem, że "Miś" to film fabularny, a to jest dokument.
Awatar użytkownika
mazgier
Moderator

Post autor: mazgier »

Ja też. Ale zestawienie swobody w dostępie do broni palnej z przepisami penalizującymi (i to ostro) tłumiki na w pełni legalnych wiatrówkach (u nich nawet wiatrówki kalibru 12,7mm - a mają takie - nie są bronią palną) jest mocno szokujące.
Steyr HP & TX HC
Awatar użytkownika
daras

Post autor: daras »

Miałem ostatnio, a właściwie to miał problem odbiorca z UK, zamówił u mnie tłumik, ja wysłałem kurierem, zapominając że firmy kurierskie są nadgorliwe i stało się. Tłumik został zatrzymany w UC, ale zwrócili po okazaniu faktury że tłumik do wiatrówki. Więc aż takiej tragedii tam nie ma.
Awatar użytkownika
mahonxx
Moderator

Post autor: mahonxx »

Grossus pisze:... W końcu wymyślili słuchawki ochronne. ;-)
Dla zwierząt? Jakoś nie widziałem, żeby zając, lis czy inna wiewiórka miała słuchawki, chyba że zakładają je tylko jak na nie kłusują? :mrgreen: :mrgreen: A tak w nawiasie po co komu tłumi jak można tak? http://www.youtube.com/watch?v=haiqFcIXTqs
Postrzelał bym z czegoś, np. z 88.
Awatar użytkownika
Grossus
Moderator

Post autor: Grossus »

No wiadomo, że środowisko wtedy cierpi dookoła. Widocznie prawodawca chciał, aby strzał był słyszalny.
Bo ja myślałem, że "Miś" to film fabularny, a to jest dokument.
Awatar użytkownika
Wolo

Post autor: Wolo »

Podepnę się pod temat, co by nie zakładać nowego.

Mam pytanie- czy to prawidłowy objaw, że założenie tłumika zmienia POI?

Zrobiłem wczoraj testy i po założeniu tłumika karabinek strzela tak samo celnie, ale w inne miejsce.

Po ponownym wyzerowaniu lunetki na strzelanie z tłumikiem wszystko jest OK, trafiam gdzie celuję, ale trochę chyba to nie w porządku, bo teraz z kolei bez tłumika nie będę trafiał...

Ps. Po założeniu tłumika spadła prędkość wylotowa o jakieś 2 m/s (czy to też jest normalny objaw?).
Awatar użytkownika
WuDe

Post autor: WuDe »

Wiele zależy od tłumika(są tłumiki i tłumiki) i wiatrówki na której jest założony ale dobry tłumik nie powinien zmieniac POI najwyżej wysokość co może być spowodowane waga tłumika która działa swoim ciężarem na lufę.
Tyle w skrócie późno już :-P
Uwaga:
WuDe jest dobry na wszystko
LG i LG i Dejski
Awatar użytkownika
pawelw

Post autor: pawelw »

czy to prawidłowy objaw, że założenie tłumika zmienia POI?
Spotykany ale nieprawidłowy.
po założeniu tłumika karabinek strzela tak samo celnie, ale w inne miejsce
Są tzy możliwe powody: cały tłumik jest nieosiowy względem lufy, jedna z przegród jest nieosiowa, przegrody mają zbyt małe otwory.
Jeżeli przy obracaniu tłumika POI też będzie 'edrował' to potwierdzi przyczynę pierwszą lub drugą. Czy mierzyłeś Vo przed i po założeniu. Gdyby Vo spadała potwiedzało by to trzecią mozliwość
Głupota rządzonych daje władzę rządzącym !
Awatar użytkownika
Lord Rzeźnik

Post autor: Lord Rzeźnik »

O tak. Tłumik może być nieosiowy - błąd w jego wykonaniu lub konstrukcji (projekcie), albo nieosiowy może być kanał lufy. Kolega Majzel tak ma w swojej S400 i taki już jej urok, że nie można zakładać przez to żadnych końcówek: separatorów, tłumików itd.
Awatar użytkownika
WuDe

Post autor: WuDe »

Lord Rzeźnik pisze:albo nieosiowy może być kanał lufy. Kolega Majzel tak ma w swojej S400 i taki już jej urok, że nie można zakładać przez to żadnych końcówek: separatorów, tłumików itd.
Tak nie do końca w moim Steyr tez mam nie osiowy przewód lufy po paru zabiegach udało sie wykonać tłumik który nie pogarsza parametrów strzału.Można to zrobić choć łatwo nie jest :lol:
Uwaga:
WuDe jest dobry na wszystko
LG i LG i Dejski
Awatar użytkownika
Wolo

Post autor: Wolo »

pawelw pisze:
czy to prawidłowy objaw, że założenie tłumika zmienia POI?
Spotykany ale nieprawidłowy.
po założeniu tłumika karabinek strzela tak samo celnie, ale w inne miejsce
Są tzy możliwe powody: cały tłumik jest nieosiowy względem lufy, jedna z przegród jest nieosiowa, przegrody mają zbyt małe otwory.
Jeżeli przy obracaniu tłumika POI też będzie 'edrował' to potwierdzi przyczynę pierwszą lub drugą. Czy mierzyłeś Vo przed i po założeniu. Gdyby Vo spadała potwiedzało by to trzecią mozliwość
Niestety nie będzie możliwe wykonanie testu z obracaniem, bo tłumik jest zrobiony w ten sposób, że ma dość luźny gwint i centruje się po oparciu o czoło lufy. Nawet po lekkim poluzowaniu nie będzie już w osi.

Vo spadło o ok 2m/s

Tłumik przystosowany pod kaliber do 5,5 mm, zatem przegrody nie powinny być teoretycznie przeszkodą. Obstawiał bym moze jednak nieosiową komorę, bo coś w środku dzwoni przy potrząsaniu.

Szkoda, bo poza tym tłumik fajny- lekki i bardzo efektywny.
Awatar użytkownika
pawelw

Post autor: pawelw »

Spadek Vo sugeruje złe wykonanie tłumika: nie powinien w żaden sposób wpływać na prędkość wylotową. Wyrzuć to badziewie bo tylko humor Ci będzie psuło.
Głupota rządzonych daje władzę rządzącym !
ODPOWIEDZ