Sam ci kupiełysy pisze: tylko muszę kupić wagonik zapałek
Graniczna prędkość śrutu
Krzychu, co tak skromnie? 5 gr ma tylko o 2mm mniejszą średnicę a brzmi o 40 x lepiej
Widzę, że strzelanie na dłuższe dystanse do przedmiotów i na skupienie często powraca...
Pudełko zapałek - 53x35x16 mm, zatem koło wpisane D35
2 zł. - D21,5 mm
5 gr. - D19,5 mm
Łuska do kbks (od naboju .22LR) 15,6x5,7 mm, zatem koło wpisane D5,7 mm
Zakładam, że jeśli mówimy o powtarzalnym trafianiu musimy uwzględnić wymiar mniejszy.
Zatem musimy mieć techniczne możliwości osiągnięcia skupienia jak niżej
Pudełko zapałek na 85m - 1,4 MoA
2 zł na 41m - 1,8 MoA
Łuska kbks na 50m - 0,4 MoA
aby uzyskać powtarzalne trafienia.
Oczywiście nie uwzględniamy tu wiatru, temperatury, etc.. jak również niedoskonałości celowania i strzału. Wiadomo też, że im dalej tym energia śrutu mniejsza i podatność na znoszenie większa.
Co wszystko nie oznacza, że w łuskę na 50 m nie da się czasem trafić..
Ale mnie naszło....
Widzę, że strzelanie na dłuższe dystanse do przedmiotów i na skupienie często powraca...
więc postanowiłem sprowadzić kwestię skupienia do wspólnego mianownika. I tak:łysy pisze:masz sprzęcik mocno powtarzalny którym śmiało na 50 metrów możesz strącać łuski po kbksie
Pudełko zapałek - 53x35x16 mm, zatem koło wpisane D35
2 zł. - D21,5 mm
5 gr. - D19,5 mm
Łuska do kbks (od naboju .22LR) 15,6x5,7 mm, zatem koło wpisane D5,7 mm
Zakładam, że jeśli mówimy o powtarzalnym trafianiu musimy uwzględnić wymiar mniejszy.
Zatem musimy mieć techniczne możliwości osiągnięcia skupienia jak niżej
Pudełko zapałek na 85m - 1,4 MoA
2 zł na 41m - 1,8 MoA
Łuska kbks na 50m - 0,4 MoA
aby uzyskać powtarzalne trafienia.
Oczywiście nie uwzględniamy tu wiatru, temperatury, etc.. jak również niedoskonałości celowania i strzału. Wiadomo też, że im dalej tym energia śrutu mniejsza i podatność na znoszenie większa.
Co wszystko nie oznacza, że w łuskę na 50 m nie da się czasem trafić..
Ale mnie naszło....
Pozdrawiam \ Bartek
AA S400F + MTC Viper Connect;
Walther LG300 + WFA SS 3-15x42 FFP
WSST Strzelec
AA S400F + MTC Viper Connect;
Walther LG300 + WFA SS 3-15x42 FFP
WSST Strzelec
To ja też dziś pyknąłem
Wiatrówka Steyr lg 110
Luneta Burris vel Burek
śrut exact expres prosto z paki
vo 16,2 J
Odległość 62 m mierzone dalmierzem
wymiary 16mm 24 mm
Tu jedna z prób
Strzelałem jeszcze na 80 m ale szkoda gadać u mnie na tej odległości expres zaczyna wirować pewnie musiał bym mieć cieższy śrut ale z tych co miałem to żaden się nie nadawał
Wiatrówka Steyr lg 110
Luneta Burris vel Burek
śrut exact expres prosto z paki
vo 16,2 J
Odległość 62 m mierzone dalmierzem
wymiary 16mm 24 mm
Tu jedna z prób
Strzelałem jeszcze na 80 m ale szkoda gadać u mnie na tej odległości expres zaczyna wirować pewnie musiał bym mieć cieższy śrut ale z tych co miałem to żaden się nie nadawał
Uwaga:
WuDe jest dobry na wszystko
LG i LG i Dejski
WuDe jest dobry na wszystko
LG i LG i Dejski
Tomek to zamawiam dla ciebie tez wagonik pudełek zapałek
Chcesz ten pokrowiec drąga bo może dzisiaj będę zamawiał to wtedy by uszyli taki długi jakbyś chciał, cena 100 zł plus 5 zł przesyłka bez wzmocnień w bokach a ze wzmocnieniami 120 zł plus 5 zł przesyłka do mnie. Może do piątku by się wyrobili to bym wziął na zawody.
Chcesz ten pokrowiec drąga bo może dzisiaj będę zamawiał to wtedy by uszyli taki długi jakbyś chciał, cena 100 zł plus 5 zł przesyłka bez wzmocnień w bokach a ze wzmocnieniami 120 zł plus 5 zł przesyłka do mnie. Może do piątku by się wyrobili to bym wziął na zawody.