Mam pytanie odnośnie stosowania przez producentów montaży tej czarnej przyklejanej tasiemki w miejscach styku z lunetą.
Gdzieś kiedyś wyczytałem że tą tasiemkę spotyka się tylko w tanich montażach. Te najlepsze firmowe (np: BKL, Sportmatch) są wykonane o wiele dokładniej i tasiemki nie stosują.
Chciałem zapytać czy tak rzeczywiście jest? Firmowe są bez tasiemki?
Montaże do lunet - czarna tasiemka
Montaże do lunet - czarna tasiemka
AA TX200 MK3 + Leapers
- TAKtriodak pisze:Gdzieś kiedyś wyczytałem że tą tasiemkę spotyka się tylko w tanich montażach
-TAKtriodak pisze:Te najlepsze firmowe (np: BKL, Sportmatch) są wykonane o wiele dokładniej i tasiemki nie stosują
- TAKtriodak pisze:Chciałem zapytać czy tak rzeczywiście jest? Firmowe są bez tasiemki?
Uwaga:
WuDe jest dobry na wszystko
LG i LG i Dejski
WuDe jest dobry na wszystko
LG i LG i Dejski
- Lord Rzeźnik
I wszystko w temacie Podziękował
Swoją drogą moje osobiste odczucia są takie, że montaże z tasiemkami nie produkują wgniotków i rys na tubusach lunet. Nie są na pewno tak dokładnie obrobione jak 'firmówki' ale (przynajmniej przy montażach jednoczęściowych) tasiemkowce nie produkują uszkodzeń na tubusach. Ale to tylko moje zdanie
Swoją drogą moje osobiste odczucia są takie, że montaże z tasiemkami nie produkują wgniotków i rys na tubusach lunet. Nie są na pewno tak dokładnie obrobione jak 'firmówki' ale (przynajmniej przy montażach jednoczęściowych) tasiemkowce nie produkują uszkodzeń na tubusach. Ale to tylko moje zdanie
AA TX200 MK3 + Leapers
Tylko odnoszę wrażenie że połowa lunet w obiegu ma wgnioty a ludzie dokręcają tubusy na PCPach jak na broni ostrej.WuDe pisze:Dobry montaż prawidłowo zamontowany na tak zwanym wysokim imbusie nie ma mozliwości uszkodzić lunety
Tą przygodę miałeś z montażem jedno czy dwu częściowym?WuDe pisze:Tani montaż nawet z taśiemką może pocharatać ci tubus nawet dokręcony prawidłowo sprawdzone
Ja w swoim jednoczęściowym (delty) wszystkie krawędzie styczne z tubusem potraktowałem delikatnie pilniczkiem. Uważałem takie zaokrąglenie potencjalnie szkodliwych elementów za zasadne. Polecam każdemu taki zabieg przy tasiemkowcach
AA TX200 MK3 + Leapers