Strona 1 z 1

: 2015-12-02, 19:18
autor: Przemo
Jakie dajecie proporcje tłuszczu do wosku?

: 2015-12-02, 21:04
autor: bambus0134
Jak dodalem 200 g planty 200 oliwy z oliwek i 200 wosku jest twardy , a za drugim razem 200 planty i 200 oliwy i troszke ok 30-50 g max wosku ( zawsze idzie dołożyć wosku jak bedzie mało ) i teraz jest dobrze .
To znaczy daje się łatwo rozsmarowć a w pierwszej wersji nadaje sie do zalania pocisków i ładnie sie zniego wyciska po zastygnięciu pociski .

: 2015-12-02, 21:11
autor: WuDe
Ja robiłem na "oko" i na dwa razy wyszło około 300 g planty i z 170 g wosku.
Jakoś smarowidła oceniałem po dwóch dniach jak wszystko ładnie ostygło i nabrało konsystencji :mrgreen:

: 2015-12-14, 07:42
autor: Marecki
Pozwoliłem sobie wydzielić temat przepisu na smar do oddzielnego wątku.

Wczoraj skorzystałem z Waszych przepisów i przygotowałem porcję smaru.
Proporcje :
100 g wosku pszczelego
200 g Planty

Topiłem w puszce po kawie umieszczonej w garnku z wodą.
Puszka stała na dwóch skrzyżowanych łyżeczkach żeby nie dotykała dna garnka. (patent Mazgiera)

Na pierwszy rzut oka smar wydaje się być twardy, ale rozsmarowuje się bardzo ładnie.

: 2015-12-14, 09:06
autor: wola75
Zobaczysz na strzelnicy teraz będzie moim zdaniem trochę za twardy.

: 2015-12-20, 07:57
autor: Marecki
Pierwsze testy zrobione.
Faktycznie jest odrobinę twardy co trochę utrudnia skrobanie z puszki,
ale za to rozsmarowuje się bardzo ładnie. :-D