Pojemnik terenowy na śrut ?

Co kupić? Jak konserwować? Jak celnie strzelać? Jak ćwiczyć?
Awatar użytkownika
hugo

Pojemnik terenowy na śrut ?

Post autor: hugo »

jako że zbliża się rozpoczęcie naszej Ligi - mam pytanko do bardziej doświadczonych kolegów:
- w czym trzymacie śrut na torze HFT ?
- u kolegi Mahonxxa widziałem chyba coś podobnego do: jak to się sprawuje ?
- alternatywą są te skórzane "pellet pouch" ale dużo droższe (100zł).

nic innego dostępnego na rynku nie znalazłem.Militaria
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez hugo, łącznie zmieniany 1 raz.
Walther Hunter + Burris Timberline, Colt Army 1860, Hawken .45, Tryon Creedmoor .45
maximus

Post autor: maximus »

Załatw sobie papierośnice albo pudełko na dyskietkę (nie wiem czy są jeszcze do kupienia) Do tego podkładka pod mysz ale taka grubsza. Wytnij piankę z podkładki tak żeby mieściła się do pudełka, w piance specjalnym ustrojstwem do robienia dziurek w skórze powycinaj otwory o średnicy 4 mm. Piankę wklej do pudełka i gotowe. Spokojnie zmieści się 100 śrutów i więcej w zależności od wielkości pudełka. Zaleta tego urządzenia jest taka że śruty się nie uszkadzają w transporcie i na torze tak jak to się może zdarzyć w pudełkach przez ciebie rozważanych.
Awatar użytkownika
mahonxx
Moderator

Re: Pojemnik terenowy na śrut ?

Post autor: mahonxx »

hugo pisze:- u kolegi Mahonxxa widziałem chyba coś podobnego
Ja nie narzekam, ale jestem laikiem. Też zastanawiałem się nad taka dziurkowaną skórko/podkładko/neoprenkiem, ale na razie jestem zadowolony z tego co mam.
Postrzelał bym z czegoś, np. z 88.
Awatar użytkownika
esmar

Post autor: esmar »

Innym bardzo praktycznym sposobem zastosowania materiału o którym napisał maximus jest owinięcie nim tubusa lunety i sklejenia brzegów kropelką tak, żeby powstała rurka obracająca się na tubusie. Widziałem to u Maszota z Wikingów i bardzo mi się podobało.
TX200 HC_Burris Timberline
Awatar użytkownika
mazgier
Moderator

Post autor: mazgier »

esmar pisze:sklejenia brzegów kropelką
Jeśli wolno mi coś zasugerować to nie używanie cyjanoakrylu. Klej polimerowy do styropianu co prawda wiąże znacznie dłużej ale za to gwarantuje, że nie pozostaną żadne ubytki/ślady na powierzchni do której coś przykleiliśmy a w dodatku, w razie potrzeby można go zmyć zwykłym denaturatem.
Steyr HP & TX HC
Szabatt

Post autor: Szabatt »

A najsprośniejszym sposobem jest pianka do ocieplania rurek np od centralnego (taka szara). nacinasz dziury punktakiem ewentualnie żeby wzmocnić obklejasz taśmą izolacyjną i gotowe.
Umieszczasz na obiektywie bądź tam gdzie ci wygodnie.

Ja obecnie bardziej leniwie i bardzie upierdliwie korzystam z opakowania śrutu plus klips i mam to gdzieś....

Można również kupić "Skórzany, duży pojemnik (Wilkins „pellet pouch” z UK) na śruty do wiatrówki" na forguns 99 zł tak twardy że go nie zdepniesz a jak na nim się położysz to złamiesz mostek w klatce piersiowej :-)

Obrazek
maximus

Tylko jaki jest sens jeździć osobiście do sklepu po śrut co by kurier nie wytrząsł a potem sypać go do pojemnika jak ten skórzany i cały dzień łazić z nim po torze i gruchać jak grzechotką.
Szabatt

Post autor: Szabatt »

No nie wiem sporo ludzi ma taki sprzęt i sobie go chwali ja go osobiście nie kupie bo jest drogi.

Musze przetestować twój sposób bo chodzenie z pudełkiem naprawdę jest denerwujące czasami brakuje dodatkowej ręki żeby otworzyć opakowanie i wyciągnąć śrut.
Awatar użytkownika
Vmax2
Kontakt:

Post autor: Vmax2 »

osobiście używam to cudo (Wilkins „pellet pouch” z UK)
i faktycznie uważam że lepiej wygląda niż działa :cry:
na razie korzystam z niego bo przy moich umiejętnościach jakość śrutu ma najmniejszy wpływ na celność :lol:
ale w przyszłości jak już +/- będę trafiać tam gdzie mierzę to na 100% pomyślę o czymś innym i tym czymś to prawdopodobnie będzie opaska na optyce,
taki mam plan dłuuuuuuuuuuuugoterminowy :-P
Sławek
AA EV2 + DOT FFP
Awatar użytkownika
Grossus
Moderator

Post autor: Grossus »

A mi się podoba ta kolterowa zawieszka na śrut. pellet pouch - grzechotka, kieszeń od spodni/kurtki problematyczna przy kładzeniu się, na lunecie pianka, słabo wygląda i jakoś mi to nie pasuje. Każdemu podoba się coś innego i przy tym pozostańmy.
Bo ja myślałem, że "Miś" to film fabularny, a to jest dokument.
maximus

Tylko Maciek zawieszka na szyje jest strasznie niewygodna bo kładziesz się na niej i znów nie wróżę śrutowi nic dobrego w związku z tym. Fajna sprawa jest jak tą zawieszkę na gumie (od majtek np ;-) ) zamontujemy że tak powiem na ramieniu (bicepsie) bo śrut zawsze pod ręką i nie narażony na uszkodzenia .
Pablo79

Post autor: Pablo79 »

Jak by ktoś chciał robić dziurki w piance/gąbce, to mam takie ustrojstwo z Lidla.
Chętnie pożyczę, kwestia odbioru do dogadania.
Awatar użytkownika
esmar

Post autor: esmar »

Ja, "usrojstwo" robiłem sam, z wkładu do długopisu. Wygląda jak wygląda:
Obrazek
ale dziurki robi aż miło:
Obrazek
TX200 HC_Burris Timberline
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

W Leroy można kupić bijak do robienia dziurek chyba za 8zł, rozmiary co 0,5mm.
WSST
ODPOWIEDZ