Windows 10 - opinie, testy, itd...
Windows 10 - opinie, testy, itd...
Od kilku dni dostępny jest Windows 10, są też już pierwsze poprawki.
Warto zainstalować czy lepiej zaczekać ?
Warto zainstalować czy lepiej zaczekać ?
Pozdrawiam
Marek
Marek
Zainstalowałem testowo. Szału nie ma. Ogólnie warto tylko w jednym przypadku: jeżeli masz Windows 8 lub 8.1.
Póki co ma 'dziesiątka' ma sporo niedoróbek: ukazała się raptem kilka tygodni temu a już wypuszczono daw Service Packi. System przyjemny jeżeli ktoś lubi kafelki. Usunięto najbardziej wkurzające wady 'ósemki'. No i rodzynek na torcie: system ma wbudowane zabezpieczenia i wykrywa i dezaktywuje 'chrzczone' oprogramowanie. Czyli Wielki Brat bardziej czuwa.
p.s. lepiej instalować go na czystej maszynie, up date zwłaszcza mocno zmodyfikowanego systemu często się nie udaje
Póki co ma 'dziesiątka' ma sporo niedoróbek: ukazała się raptem kilka tygodni temu a już wypuszczono daw Service Packi. System przyjemny jeżeli ktoś lubi kafelki. Usunięto najbardziej wkurzające wady 'ósemki'. No i rodzynek na torcie: system ma wbudowane zabezpieczenia i wykrywa i dezaktywuje 'chrzczone' oprogramowanie. Czyli Wielki Brat bardziej czuwa.
p.s. lepiej instalować go na czystej maszynie, up date zwłaszcza mocno zmodyfikowanego systemu często się nie udaje
Głupota rządzonych daje władzę rządzącym !
Mam pewnie ze 2 tygodnie. Długo używałem 7, do ósemki się nie przekonałem - była dla mnie nieergonomiczna.
Póki co wszystko śmiga szybciej, nie miałem żadnego zawieszenia, błędu itp.
Ze stanu uśpienia budzi się w 2-3 sekundy, na 7 budził się z minutę - widać, że chcą tu gonić iOS. Póki co, jestem zadowolony.
Póki co wszystko śmiga szybciej, nie miałem żadnego zawieszenia, błędu itp.
Ze stanu uśpienia budzi się w 2-3 sekundy, na 7 budził się z minutę - widać, że chcą tu gonić iOS. Póki co, jestem zadowolony.
WSST
W wolnej chwili trochę przejrzałem temat :
http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,Cie ... omosc.html
www.instalki.pl/demonstracje/systemowe/ ... nosci.html
http://stumskikarol.blogspot.com/2015/0 ... c-sie.html
Ciekawe czy wyłączenie tych wszystkich funkcji faktycznie likwiduje szpiegowanie ze strony Microsoftu ?!
http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,Cie ... omosc.html
www.instalki.pl/demonstracje/systemowe/ ... nosci.html
http://stumskikarol.blogspot.com/2015/0 ... c-sie.html
Ciekawe czy wyłączenie tych wszystkich funkcji faktycznie likwiduje szpiegowanie ze strony Microsoftu ?!
Pozdrawiam
Marek
Marek
Dość ciekawy jest fakt, że nawet jeśli nie chcesz instalować 10 to i tak ją ściągniesz, ok 5 GB. Przy moim użytkowaniu kompa i łączu z neostrady cały tydzień mi blokowało komunikację. Wkó..em się i usunąłem aktualizację odpowiedzialną za ściągani i zablokowałem.
Nie lubię jak mi coś na siłę wciskają.
Nie lubię jak mi coś na siłę wciskają.
Postrzelał bym z czegoś, np. z 88.
Uległem i zainstalowałem.
Nie ma żadnej różnicy w prędkości na korzyść 10, jedyne co, to directX 11 chyba, więc jak gram to lepsze szczegóły, jakiś dymek z lufy, albo odblask na kafelkach.
Na 7 komputer nigdy nie pokazał bluescren, a na 10 już dwa razy w ciągu dwóch tygodni.
Ja bym drugi raz się nie skusił, ale wku..o mnie przypomnienie o aktualizacji z bitdefendera i ....do tego bitdefender nie działa poprawnie na 10 i jeszcze dwa programy nie były kompatybilne.
Poza tym, od razy przygotuj się na ponowną instalację antywirusa, win domyślnie pakuje to swoje coś.
Nie ma żadnej różnicy w prędkości na korzyść 10, jedyne co, to directX 11 chyba, więc jak gram to lepsze szczegóły, jakiś dymek z lufy, albo odblask na kafelkach.
Na 7 komputer nigdy nie pokazał bluescren, a na 10 już dwa razy w ciągu dwóch tygodni.
Ja bym drugi raz się nie skusił, ale wku..o mnie przypomnienie o aktualizacji z bitdefendera i ....do tego bitdefender nie działa poprawnie na 10 i jeszcze dwa programy nie były kompatybilne.
Poza tym, od razy przygotuj się na ponowną instalację antywirusa, win domyślnie pakuje to swoje coś.
Ostatnio zmieniony 2015-11-12, 20:36 przez mahonxx, łącznie zmieniany 1 raz.
Postrzelał bym z czegoś, np. z 88.
Upgrade'wałem w swoich firmach Win 7 i 8 do 'dziesiątki'. Bez problemów w działaniu. Przyjemny, prosty. Trzeba tylko powyłączać zbędne funkcje i gadżety.
Na swoim laptopie mam Dziesiątkę od ponad miesiąca - nie zauważam żadnej różnicy w porównaniu do Win7. Za to klienci, którzy wmanewrowali się Win8 i pochodne tego gó****na są gotowi zrzucić się na świeczki dla Twórców '10'.
Wszystkie aplikacje chodzą bez problemów, nawet te, które miały problemy w 'ósemce': CITRIX, SAP, trochę starej księgowości. Między bajki trzeba włożyć opinie: 'nie da się zainstalować 'lewych' programów'
Na swoim laptopie mam Dziesiątkę od ponad miesiąca - nie zauważam żadnej różnicy w porównaniu do Win7. Za to klienci, którzy wmanewrowali się Win8 i pochodne tego gó****na są gotowi zrzucić się na świeczki dla Twórców '10'.
Wszystkie aplikacje chodzą bez problemów, nawet te, które miały problemy w 'ósemce': CITRIX, SAP, trochę starej księgowości. Między bajki trzeba włożyć opinie: 'nie da się zainstalować 'lewych' programów'
do listopada 2016 kiedy to MałyMiękki przestanie wspierać 'siódemkę' a koledzy z Rosji zabiorą się poważnie za użytkowników tegoż.Ja mam w BOXie W7 Ultimate i czuję, że na lata z nim zostanę ;)
Głupota rządzonych daje władzę rządzącym !
Trochę wolnego w weekend i zainstalowałem Windowsa 10
Instalacja na Win7 poszła bez problemów.
Całość wraz ze ściągnięciem instalki zajęła około 2 godzinki.
Pojawił się mały problem ze ściągnięciem najnowszych aktualizacji,
ale podejrzewam że była to bardziej wina mojego dostawcy Internetu.
Z uśpienia faktycznie wstaje błyskawicznie, po za tym nie widać jakiegoś szalonego przyśpieszenia
Kilka nowych funkcji, nieco odświeżony wygląd.
Jak na razie wszystkie programy działają dobrze, żadnych niebieskich ekranów.
Antywirus nie wymagał ponownej instalacji.
Wszystkiego nie zdążyłem jeszcze sprawdzić
Instalacja na Win7 poszła bez problemów.
Całość wraz ze ściągnięciem instalki zajęła około 2 godzinki.
Pojawił się mały problem ze ściągnięciem najnowszych aktualizacji,
ale podejrzewam że była to bardziej wina mojego dostawcy Internetu.
Z uśpienia faktycznie wstaje błyskawicznie, po za tym nie widać jakiegoś szalonego przyśpieszenia
Kilka nowych funkcji, nieco odświeżony wygląd.
Jak na razie wszystkie programy działają dobrze, żadnych niebieskich ekranów.
Antywirus nie wymagał ponownej instalacji.
Wszystkiego nie zdążyłem jeszcze sprawdzić
Pozdrawiam
Marek
Marek