Aby uzasadnić swoją surową opinię - kilka faktów.
Po pierwsze chciałbym polemizować z opinią Marka dotyczącą 'zera' dla wiatrówek 8-10 J. Patrząc na statystykę torów z kilkunastu ostatnich lat można zauważyć kilka prawidłowości. Przeciętna odległość do figurki mieści się pomiędzy 29 a 32 metry. Zaglądając w regulamin łatwo obliczyć, że ponad połowa figurek na torze stoi powyżej 30 metra. Mając 'zero' na 25 metrze 'skazujemy się' zatem na dokładną oceną odległości w przedziale 30-40 metrów gdzie opad rośnie od 0.7 do 2.5 mRad. Pogratulować Komuś kto potrafi ocenić czy to 33 czy 36 metr (różnica opadu = HZ25). Strzelałem 3/4 przez cztery lata będąc w tym czasie dwa razy Mistrzem Polski i zdobyłem Puchar Polski nie schodząc praktycznie nigdy z 'pudła'. Łatwiej nam było ocenić odległość na dystansach 7-25 niż pod jego koniec. Stąd staraliśmy się minimalizować różnicę opadu na końcu dystansu, nawet kosztem przewyższeń w jego połowie. Gros osób miało zero w przedziale 32-35 metrów z opadem wynoszącym na końcówce max. 1 mRad. Tyle o 'optymalnym' zerze. Oczywiście każdy do tego zera dojrzewał analizując własne błędy i umiejętności oraz możliwości optyki.
Po drugie - skąd wytrzasnąłeś takie stwierdzenia jak:
Siatka celownicza typu SR została zaprojektowana specjalnie do polowań i zawodów Hunter Field Target.
i wreszcieKrzyż Mil-Dot - najbardziej złożony krzyż w lunetach celowniczych.
Krzyż Duplex (nazywany także "30/30") (...) z uwagi na to, iż przypomina krzyż stosowany przez wojskowych snajperów, nie jest zbyt popularny w konserwatywnych kręgach myśliwskich w Europie.
Jako żywo przypomina to pseudo-reklamy z popularnego portalu All....o.... Zapewniam Cię, że znacząca większość myśliwych stosuje krzyż Duplex i jego pochodne. Z prostego powodu: myśliwi nie strzelają na poprawki, prawo im tego zabrania (mówię o dystansach, na których musieliby odkładać poprawki).
Mil-Dot i jego pochodne - jak już napisałem wcześniej - jest najpowszechniej stosowaną siatką w HFT. Na całym świecie. Zadałem sobie trud policzenia: w MŚ HFT 2015 na ponad 300 startujących ... 13 osób (!!) nie miało siatki Mil-Dot. Tak się dzieje zresztą na większości zawodów w Polsce również W Czechach. Tyle w temacie siatek.
Ostatnie słowo dotyczące problemu MOA versus mRad. Gratuluję osobie, która z siatką MOA bez kalkulatora potrafi zmierzyć odległość do figurki. Szczerze gratuluję.