Liga zimowa 2014/2015
Co prawda ustaliliśmy że liczymy tylko 2 spotkania z 5 ,
ale może to spowodować że dwóch zawodników uzyska wynik po 200 %.
W takiej sytuacji do klasyfikacji końcowej trzeba będzie policzyć wyniki z 3 spotkań.
Chciałem to poruszyć jeszcze przed rozpoczęciem Ligi.
Myślę że na przyszłość nie ma co kombinować i do klasyfikacji końcowej liczyć połowę startów + 1 ( w przypadku obecnej Ligi Zimowej 3 )
ale może to spowodować że dwóch zawodników uzyska wynik po 200 %.
W takiej sytuacji do klasyfikacji końcowej trzeba będzie policzyć wyniki z 3 spotkań.
Chciałem to poruszyć jeszcze przed rozpoczęciem Ligi.
Myślę że na przyszłość nie ma co kombinować i do klasyfikacji końcowej liczyć połowę startów + 1 ( w przypadku obecnej Ligi Zimowej 3 )
Pozdrawiam
Marek
Marek
Postanowiłem ufundować nagrodę.
Nagroda dla II miejsca w lidze zimowej w kategorii HFT2.
Dlaczego dla II? coś na otarcie łez, a dlaczego dla HFT2? sami sobie odpowiedzcie
Ja ja zajmę II, to automatycznie nagrodę otrzymuje III miejsce.
Futro w tle nie wchodzi w skład zestawu.
Sylwetki z nierdzewki, szkiełkowane, grubość 4 mm.
Nagroda dla II miejsca w lidze zimowej w kategorii HFT2.
Dlaczego dla II? coś na otarcie łez, a dlaczego dla HFT2? sami sobie odpowiedzcie
Ja ja zajmę II, to automatycznie nagrodę otrzymuje III miejsce.
Futro w tle nie wchodzi w skład zestawu.
Sylwetki z nierdzewki, szkiełkowane, grubość 4 mm.
Postrzelał bym z czegoś, np. z 88.
Robert jak kiedyś pytałem o oksydowanie nierdzewki to mówiłeś że też można tylko trwa to dłużej i mocniejsza chemia potrzebna. Nie masz dostępu do tej "mocniejszej" chemii?wola75 pisze:Szkoda, że nierdzewka bo można by było dać na nie oksydę. Właśnie przygotowuję swoje do oksydowania
Co do punktacji FT to mam taką myśl by wprowadzić "wagę" dla każdego jednostkowego wyniku % (coś jak średnia ważona). Waga zależna od ilości uczestników w zawodach. Czyli np. zawodnicy: A, B, C, D, E
zawody i miejsca:
1.zawody - 1A
2.zawody - 1B, 2E, 3C(82%), 4D
3.zawody - 1E, 2A, 3D
4.zawody - 1C(100%), 2A
5.zawody - 1E, 2B, 3C(83%), 4D, 5A
Zakładając że liczą się tylko % ze startów co najmniej 2 zawodników oraz że bierzemy 2 najlepsze wyniki to wyniki końcowe liczymy następująco:
wyn.A = (3x 3z.2A + 2x 4z.2A)/5
wyn.B = (4x 2z.1B + 5x 5z.2B)/9 [wynik drugi z 5 zawodów ma trochę większą wagę niż wynik 100% z 2 zawodów bo przy starcie 5 zawodników jest on bardziej wartościowy niż przy starcie 4 (lub mniej) zawodników]
wyn.C = (2x 4z.1C + 5x 5z.3C)/7
[zawodnik C uzyskał 1% więcej w z.5 niż z.2. Efekt obliczeń: (2x 100% + 5x 83%)/7 = 87,86%
I uwaga gdyby wziąć wynik 82% z 2 zawodów (teoretycznie gorszy) do obliczeń: wyn.C = (2x 100% + 4x 82%)/6 = 88,00% !
Zwykła średnia dałaby: (100% + 83%)/2 = 91,5%
Taki system liczenia obniża wynik końcowy proporcjonalnie do wagi wyników cząstkowych. Poza tym pozwala klasyfikować w jakiś tam sposób wszystkich zawodników niezależnie od ilości startów. Koledzy FT-ciaże pomyślcie ;)
AA TX200 MK3 + Leapers
Robert
Dzięki za propozycje, ale każdą następną ligę jedziemy wg zasady połowa spotkań +1
Dołączył do mnie już Jester z czego bardzo się cieszę,
a i przyjezdnych kolegów mam nadzieję też nie zabraknie.
Jest spora szansa że następna liga letnia będzie już miała "normalną" minimum pięcioosobową obsadę.
Dzięki za propozycje, ale każdą następną ligę jedziemy wg zasady połowa spotkań +1
Dołączył do mnie już Jester z czego bardzo się cieszę,
a i przyjezdnych kolegów mam nadzieję też nie zabraknie.
Jest spora szansa że następna liga letnia będzie już miała "normalną" minimum pięcioosobową obsadę.
Pozdrawiam
Marek
Marek