Mój daystate ma wmontowaną płytkę kontrolera Radecka, postanowiłem więc poznać bliżej jego funkcje. Najciekawsza z nich to możliwość budowania własnej tzw.
krzywej kompensacyjnej zaworu czyli po prostu krzywej w układzie ciśnienie – prędkość.
Mój mk4 ma charakterystykę która mi się niezbyt podoba: po 70 strzałach (od 200 bar, więc od 230 bar to pewnie po 100) prędkość zaczyna spadać, jeszcze przed osiągnięciem 120 bar, gdzie mam ustawiony sygnał ostrzegawczy. Wolałbym oczywiście żeby krzywa była płaska od 230 do 120 bar.
Wygląda że dzięki płytce Radecka da się poprawić charakterystykę oryginalną.
Wygląda to w skrócie tak: ustawia się prędkość w 5 dowolnych punktach roboczego zakresu ciśnień. Mój nie ma wyświetlacza więc zacząłem od ok. 230 bar (max. dla kartusza), a następnie co 35 strzałów, czyli ostatni punkt krzywej wypadł na ok. 140-tym strzale. W każdym punkcie ustawiałem prędkość ok. 240 m/s. Program zapamiętuje dane każdego punktu tj. ciśnienie i prędkość (napięcie podawane na cewkę bijnika), a następnie tworzy krzywą łączącą punkty i powstaje nowa charakterystyka.
Kontroler może zapamiętać 6 różnych własnych charakterystyk.

Na rysunku: linia niebieska to krzywa oryginalna, linia czerwona: nowa charakterystyka.
Teraz powinno być co najmniej 140 równych strzałów, co dla tak małego kartusza (144 cm3) jest świetnym wynikiem.
Przy okazji: sprawdziłem oringi do popychacza śrutu (ten oring Angole wymieniają b. często). W Paserotti mieli tylko 1,5x1,5 oraz 2x1,5 oba NBR70. Lepszy chyba będzie 2x1,5, dobrze uszczelnia port, popychacz wchodzi z wyraźnym oporem do portu.
Karabinki przechowujcie z popychaczem wysuniętym z portu !
Walther Hunter + Burris Timberline, Colt Army 1860, Hawken .45, Tryon Creedmoor .45