Dobór sprężyny
Ojciec ma Gamo ze starej, hiszpańskiej produkcji. Wstepne napięcie sprężyny jest takie, że muszę wieszać się na karabinku żeby ją tam wpakować. Sprężyna ma jakieś 15lat i działa. W Hatanie 95 mam podobnie, dlatego nie lubię go rozbierać
ProSport, TX mają bardzo wydajny system, wszystko działa doskonale i bez wysiłku, inna konstrukcja.
ProSport, TX mają bardzo wydajny system, wszystko działa doskonale i bez wysiłku, inna konstrukcja.
WSST
- Lord Rzeźnik
Kupiłem sprężynę, ale okazała się... Za długa! No za nic w świecie nie jestem w stanie jej na tyle skompresować rękoma, żeby skokiem imadła ją dopchnąć. Zniszczyłbym tylko wszystko, jakby się wyboczyło i wystrzeliło. A moje 65kg zdają się nie robić na niej prawie żadnego wrażenia. Przy swoim ciut większym "k" ta sprężyna jest po prostu za długa... Co mi doradzicie?
-zwrócić i szukać dalej/ wymienić, jeśli sprzedawca będzie miał inną,
-skrócić, a raczej zlecić to komuś, kto wie, jak to poprawnie zrobić,
-zlecić komuś doświadczonemu, żeby podgrzać kilka zwojów i je klapnąć - nie, w sumie to głupi pomysł. Zmniejszy to skuteczną długość i tak już za krótkiej prowadnicy lub sprężyna będzie pchać klapnięte zwoje razem z tłokiem. I takie szczęście zawsze, jak kupię sobie coś fajnego .
-zwrócić i szukać dalej/ wymienić, jeśli sprzedawca będzie miał inną,
-skrócić, a raczej zlecić to komuś, kto wie, jak to poprawnie zrobić,
-zlecić komuś doświadczonemu, żeby podgrzać kilka zwojów i je klapnąć - nie, w sumie to głupi pomysł. Zmniejszy to skuteczną długość i tak już za krótkiej prowadnicy lub sprężyna będzie pchać klapnięte zwoje razem z tłokiem. I takie szczęście zawsze, jak kupię sobie coś fajnego .
- Lord Rzeźnik
Żeby bezpiecznie ją włożyć (i tak będzie duże napięcie wstępne), to musiałbym jej ciachnąć 4-5 zwojów. Mogę się za to sam zabrać, czy to się robi tylko na maszynach? Umiem się posługiwać szlifierką kątową całkiem znośnie i z wyczuciem, ale nie wiem, czy tej końcówki nie trzeba jeszcze dogiąć, żeby się ładnie spotkała z następnym zwojem? Palnika nie mam.
- Lord Rzeźnik
- Lord Rzeźnik
- Lord Rzeźnik