Po zamontowaniu DOCa i kilkunastu strzałach okazało się że śruty płaskie (podobno do niego najlepsze) lądują bokiem lub tyłem na tarczy oddalonej o jakieś 5 metrów (LOGO Sport).
Logo Sport
Poszukałem informacji co to za pistolet no i oczywiście rozebrałem go. Schemat:
Lufa jest gwintowana chodź widać że już sporo śrutu przez nią przeszło. Po wyczyszczeniu sprawdzałem czy śruty nie mają za luźno. Po spuszczeniu "delikatnie" utykają na obu końcach, choć wylot lufy nie ma gwintu na odcinku ok.2cm (czyżby czok?)
Uszczelka kiedyś elastyczna dziś ma formę twardego plastiku. Sprężyna dość mocno wygięta. Może to przez to rozrzut energii wystrzału był na poziomie 2,8-3,1J. Na tyle ile udało mi się odszukać informację to pistolet ten miał fabrycznie 4,0-4,2J (nie jestem co do tego pewien na 100%). [Po przeczytaniu działu "Porady technologiczno - materiałowe" i tematu dorabiania uszczelek naszła mnie wątpliwość co do twardości uszczelki. Może ma być taka twarda... Nigdy żadnej innej uszczelki do wiatrówki w ręku nie miałem]
Poniżej daję rysunek ze zwymiarowanymi podzespołami.
Jaka uszczelka podejdzie kształtem/wymiarami w zastępstwie? (fi25mm mocowanie na jaskółczy ogon fi 13mm)
Od czego można zaadoptować sprężynę? (Jestem w stanie sam ją skrócić)
Naciąg sprężyny:
Sprężyna luzem 177mm
Wstępnie naprężona 127mm
Naciągnięta do strzału 88,8mm (ruch tłoka [skok] 38,2mm ale że uszczelka jest grubsza i wystaje o 1 mm to ruch tłoka realny 37mm)
88mm/28 zwoi = drut max. 3,1mm (oryginalnie 2,85mm)
Objętość robocza cylindra wyszła 18cm3 razy 0,3J/cm3 = 5,4J max
Proszę o porady ;)
Napisałem też na iweb:
http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=116919