Może ktoś przeszedł już tą drogę i może coś sensownego doradzić? Sprzedawców jest wielu i zapewne można przepłacić lub wybrać słabe komponenty nie będąc w temacie. W sieci jest tego multum, ale jak się w tym połapać?
Są jeszcze teraz jakieś dotacje. Mam przed sobą ulotkę 3kW za 6300zł reszta z dofinansowania. Na co starczy to 3kW? Rachunek dorwałem za ostatni okres 2 m-ce 520 kWh. Na ogrzewanie w tej chwili nie potrzeba, tylko na bieżące zużycie...Czy to wystarczy? Na co zwrócić uwagę? Ktoś coś? Jakiś sensowny poradnik np...
Fotowoltaika warto? Na co zwrócić uwagę?
Fotowoltaika warto? Na co zwrócić uwagę?
zawsze środkiem krzyża :)
Re: Fotowoltaika warto? Na co zwrócić uwagę?
Przerabiałem w zeszłym roku (gościłem chyba 4-5 przedstawicieli) i porównując do tego roku technologia wytwarzania, komponenty poszły do przodu, a ceny relatywnie spadły. Znajomy chciał w październiku zakładać, ale dowiedział się z kompetentnych źródeł, że na dotacje się nie załapie z przyczyn formalnych - terminy, chociaż we wszystkich ofertach szczują dotacją. Też jestem zainteresowany i czekam na znak, sygnał, bo przy tym "wyścigu po dotacje" firmy wciskają co popadnie byle było. Dla porównania w zeszłym roku koszt założenia u mnie wynosił średnio 23000 a w tym roku (wrzesień) 18-20.000 a same panele lepsze... Także pośpiech złym doradcą.
Z Patrykiem pogadaj - on jest bardziej obeznany niż ja :)
Ogólnie się opłaca, ale chyba warto poczekać do wiosny. Po nowym roku będzie pewnie coś więcej wiadomo o nowych dofinansowaniach.
Ogólnie się opłaca, ale chyba warto poczekać do wiosny. Po nowym roku będzie pewnie coś więcej wiadomo o nowych dofinansowaniach.
Założyłem w tym roku w maju. 6,6 kWp na 20 modułach Selfy 330W i falowniku Sofar. Roczne średnie zużycie miałem do tej pory 5,4 MWh. Koszt 30 tys. - 5 tys. dofinansowania (wpłyneło po 6 mies.) - około 6 tys. odliczenia przy rozliczeniu PIT = 19 tys. zainwestowanych. Na ten moment mam wyprodukowane 4,5 MWh.
Myślę, że będzie lekka nadprodukcja, ale wszystko okaże się w maju 2021. Jak wyjdzie dużo na plus to wodę zacznę grzać prądem. Obecnie gaz.
Rachunki nadal mam co 2 miesiące, ale 20 pln zamiast 550 ;). Postawiłem na polskiego producenta paneli i producenta falownika oferującego polski serwis. To było dla mnie kluczowe. Zwrot inwestycji powinien zamknąć się w max 6 latach.
Obecnie kończy się nabór wniosków na II turę dofinansowania. Formalności nie co trwają, więc lepiej się wstrzymać i nie zakładać na szybko.
Myślę, że będzie lekka nadprodukcja, ale wszystko okaże się w maju 2021. Jak wyjdzie dużo na plus to wodę zacznę grzać prądem. Obecnie gaz.
Rachunki nadal mam co 2 miesiące, ale 20 pln zamiast 550 ;). Postawiłem na polskiego producenta paneli i producenta falownika oferującego polski serwis. To było dla mnie kluczowe. Zwrot inwestycji powinien zamknąć się w max 6 latach.
Obecnie kończy się nabór wniosków na II turę dofinansowania. Formalności nie co trwają, więc lepiej się wstrzymać i nie zakładać na szybko.
CZ200 + Hawke 4-12X40 AO