Optyki 1000 - 2000 zł
Do tarczy (i, w zasadzie wszystkiego co wiatrówkowe w polskim limicie poza FT) w zupełności wystarczy x9-10 i obiektyw nie większy niż 40mm. Ta optyka do FT się raczej nie nadaje. Na początek sugerował bym Hawke Vantage 3-9x40 AO MD. Cena w granicach 330zł a jakość bardzo przyzwoita. Na wiatrówkowych dystansach, będziesz w niej widział wszystko co trzeba (czytaj: przestrzeliny do 40m)
Steyr HP & TX HC
Może rzeczywiście na początek kupię coś mniejszego (tańszego). Skłaniam się do Hawke Vantage 4-12x40 AO Mil-Dot (14141). Podoba mi się też Vortex Diamondback Tactical 4-12x40 1'' VMR-1, ale ona nie ma regulacji paralaksy (?)mazgier pisze:Do tarczy (i, w zasadzie wszystkiego co wiatrówkowe w polskim limicie poza FT) w zupełności wystarczy x9-10 i obiektyw nie większy niż 40mm. Ta optyka do FT się raczej nie nadaje. Na początek sugerował bym Hawke Vantage 3-9x40 AO MD. Cena w granicach 330zł a jakość bardzo przyzwoita. Na wiatrówkowych dystansach, będziesz w niej widział wszystko co trzeba (czytaj: przestrzeliny do 40m)
A możesz mi powiedzieć co jest nie tak z Hawke Sidewinder 8-32x56? Dlaczego się nie nadaje do FT?
Może innym razem - w weekend najmłodszy kończy roczek i szykują się imprezy ;)PaPaj pisze:Zapraszam na najbliższe zawody na Fort VI w niedzielę. Będzie okazja popatrzeć przez różne szkiełka, a poza tym pogadać i wymienić opinie.
OK, powinienem być bardziej precyzyjny - jako "entry level" może się nadaje. Do strzelania FT brdziej "na serio"... z jakiegoś powodu nie widuje się tej optyki zbyt często na zawodachNeutrino pisze:A możesz mi powiedzieć co jest nie tak z Hawke Sidewinder 8-32x56? Dlaczego się nie nadaje do FT?

No to najlepsze życzenia dla NajmłodszegoNeutrino pisze:Może innym razem - w weekend najmłodszy kończy roczek i szykują się imprezy ;)

Steyr HP & TX HC
Przyzwoita i prosta luneta na sprężynę/22LR
Opis tutaj
Polecam przede wszystkim na początek drogi, a do strzelania do 50m jest idealna (choć mój dzieciak bez problemu sam ustalił korektę do szyszek na 100m). Cieniutkie niteczki, kropka referencyjna - bardzo precyzyjny krzyż. Stała odległość okularu od oka, zerowanie wieżyczek. Jest dużo lepsza od Crossfire i Crossfire II (kiedyś były w podobnej cenie). Jeżeli zaś mowa o lunetach Vortexa, to nie kupowałbym niczego, poniżej Diamondback HD (ale tylko na pneumatyka).
Poniżej siatka Nikona EFR

Powyżej tarcza z 50m / amunicja ELEY standard, CZ455 Thumbhole. Kółka mają średnicę 1 cala / 2,54cm. Kropka siatki celowniczej na tym dystansie nie przykrywa celu. Przy zerowaniu udało nam się ułożyć 3 pociski w praktycznie jednej przestrzelinie.

Opis tutaj
Polecam przede wszystkim na początek drogi, a do strzelania do 50m jest idealna (choć mój dzieciak bez problemu sam ustalił korektę do szyszek na 100m). Cieniutkie niteczki, kropka referencyjna - bardzo precyzyjny krzyż. Stała odległość okularu od oka, zerowanie wieżyczek. Jest dużo lepsza od Crossfire i Crossfire II (kiedyś były w podobnej cenie). Jeżeli zaś mowa o lunetach Vortexa, to nie kupowałbym niczego, poniżej Diamondback HD (ale tylko na pneumatyka).
Poniżej siatka Nikona EFR

Powyżej tarcza z 50m / amunicja ELEY standard, CZ455 Thumbhole. Kółka mają średnicę 1 cala / 2,54cm. Kropka siatki celowniczej na tym dystansie nie przykrywa celu. Przy zerowaniu udało nam się ułożyć 3 pociski w praktycznie jednej przestrzelinie.