Planowanie oraz rozstawione toru i sprawy organizacyjne
Planowanie oraz rozstawione toru i sprawy organizacyjne
Po dzisiejszych zawodach chciałbym poddać dyskusji sposób planowania oraz rozstawiania toru
Wczoraj został wykonany plan toru:
Rozstawiania figurek
Pomiaru odległości dalmierzem
Ustalenia wielkości kz
Przygotowane figurki kolejno w zbrojowni do rozmieszczenia na torze
Dzisiaj okazuje się że nastąpiło kilka zmian nie ustalonych z osobami które podjęły się planowania toru
Np. Przesunięcie figurki w inne miejsce niż planowana
Zmiana figurki na inną niż planowana itp
Jakby co nie mam na myśli stanowiska 10 :D
Lecz stanowiska 11, 15, 17, 19
Jesli jest napisane taśma na drzewie to montujemy stanowisko
Na wysokości taśmy na tym drzewie, nie na innym obok i nie metr poniżej taśmy
Tak samo ze znacznikami na ziemi nie przenosimy ich w lewo, w prawo gdzielolwiek
Nie może być tak, że stanowisko z pozycją dowolna wymusza na nas kleczaka bo nie widać figurki z pozycji leżącej
Tak samo z samymi figurkami wybrane i ułożone na wieszakach w zbrojowni były w kolejności montażu na stanowiskach
Więc jeśli bierzemy z nr 35 to idzie ona na stanowisko 35 nie 34 ani 36
Myślę że takie zasady nie będą problemem a wyeliminujemy tym problemy typu tam była mała kz lub cel był na 45 metrze
Wczoraj został wykonany plan toru:
Rozstawiania figurek
Pomiaru odległości dalmierzem
Ustalenia wielkości kz
Przygotowane figurki kolejno w zbrojowni do rozmieszczenia na torze
Dzisiaj okazuje się że nastąpiło kilka zmian nie ustalonych z osobami które podjęły się planowania toru
Np. Przesunięcie figurki w inne miejsce niż planowana
Zmiana figurki na inną niż planowana itp
Jakby co nie mam na myśli stanowiska 10 :D
Lecz stanowiska 11, 15, 17, 19
Jesli jest napisane taśma na drzewie to montujemy stanowisko
Na wysokości taśmy na tym drzewie, nie na innym obok i nie metr poniżej taśmy
Tak samo ze znacznikami na ziemi nie przenosimy ich w lewo, w prawo gdzielolwiek
Nie może być tak, że stanowisko z pozycją dowolna wymusza na nas kleczaka bo nie widać figurki z pozycji leżącej
Tak samo z samymi figurkami wybrane i ułożone na wieszakach w zbrojowni były w kolejności montażu na stanowiskach
Więc jeśli bierzemy z nr 35 to idzie ona na stanowisko 35 nie 34 ani 36
Myślę że takie zasady nie będą problemem a wyeliminujemy tym problemy typu tam była mała kz lub cel był na 45 metrze
Pzdr
DeDeK
..................................
Walther LGM-2 + DOT FFP HFT
DeDeK
Zgadzam się z tym ale osoby odpowiedzialne za planowanie/ ustawianie toru powinny też sprawdzić go przed zawodami żeby uniknąć samowolki "monterów".
Przy okazji - już to kiedyś poruszałem ale mnie zgaszono, sprawa dotyczy różnic w czasie przejścia toru - jednym wystarczy 3 minuty na stanowiskach inni lubią polegiwać na nich. Schodzę z toru po zakończeniu strzelania, wciągam wiktuały przygotowane przez Marka i czekam aż wylegiwacze skończą strzelanie - od następnych zawodów, po posiłku, czekam 15 min i jeśli nie będę mógł wejść na tor - jadę do domu a pomiary parametrów toru i sprzątanie go zostawiam tym, którzy mają nadmiar czasu ...
Przy okazji - już to kiedyś poruszałem ale mnie zgaszono, sprawa dotyczy różnic w czasie przejścia toru - jednym wystarczy 3 minuty na stanowiskach inni lubią polegiwać na nich. Schodzę z toru po zakończeniu strzelania, wciągam wiktuały przygotowane przez Marka i czekam aż wylegiwacze skończą strzelanie - od następnych zawodów, po posiłku, czekam 15 min i jeśli nie będę mógł wejść na tor - jadę do domu a pomiary parametrów toru i sprzątanie go zostawiam tym, którzy mają nadmiar czasu ...
TX200 HC_Burris Timberline
Sprawdzanie nie jest złym pomyslem, aczkolwiek zajmie to znów trochę czasu przed zawodami a zazwyczaj nie mamy go za wiele
Co do różnic czasowych jeśli dać każdemu 2 min na stanowisku przy 3 osobowych zespołach i 20 stanowiskach wychodzi 120 min plus czas na przejście pomiędzy stanowiskami wydaje mi się że 30 min to max czyli teoretycznie do 2,5h powinno trwać to maxymalnie a czasu jest aż nadto
Co do różnic czasowych jeśli dać każdemu 2 min na stanowisku przy 3 osobowych zespołach i 20 stanowiskach wychodzi 120 min plus czas na przejście pomiędzy stanowiskami wydaje mi się że 30 min to max czyli teoretycznie do 2,5h powinno trwać to maxymalnie a czasu jest aż nadto
Pzdr
DeDeK
DeDeK
- Lord Rzeźnik
Potwierdzam. Nienawidzę, jak stworzę jakąś koncepcję, powycinam pojedyncze źdźbła i gałęzie tworząc kanał do strzału, a ktoś ustawi figurkę metry dalej, albo/i wypierdoli kosą całą trawę wkoło robiąc pole golfowe ;/. Jeśli jest zatwierdzone stanowisko, to znaczy że albo komisyjnie zostało uznane, albo było świecone laserem, albo przymierzane karabinkiem.
Absolutny zakaz przestawiania! Własne koncepcje tworzymy w dniu planowania! Czytamy ze zrozumieniem adnotacje na karcie.
Absolutny zakaz przestawiania! Własne koncepcje tworzymy w dniu planowania! Czytamy ze zrozumieniem adnotacje na karcie.
Marek- dzięki za błyskawiczne opracowanie wyników.Kto jak kto,ale Ty nie powinieneś sobie zawracać głowy sprzątaniem toru , bo masz na głowie właśnie pracę w domu nad publikacją wyników.
Co do odległości to uważam że jest to błąd pomiaru?Bawiąc się swoim dalmierzem wiem jaki jest wrażliwy na miejsca o różnym oświetleniu,o niejednolitej powierzchni itp.
Stanowisko 15 i 19 sam ustawiałem i nie wiem jakie są pretensje do nich?
Co do odległości to uważam że jest to błąd pomiaru?Bawiąc się swoim dalmierzem wiem jaki jest wrażliwy na miejsca o różnym oświetleniu,o niejednolitej powierzchni itp.
Stanowisko 15 i 19 sam ustawiałem i nie wiem jakie są pretensje do nich?
Steyr + vortex viper
Panie i Panowie, wielokrotnie sprawdzone było, że najlepiej jak jedna osoba planuje i sprawdza (koniecznie) tor, a reszta ustawia. Nie wiem czy dzisiaj po ustawieniu toru ktoś przeszedł się i sprawdził wszystkie stanowiska. Sugestie i uwagi oczywiście są potrzebne, ale na etapie planowania. Każde zmiany powinien akceptować Toromistrz, wtedy jest szansa, że tor będzie w miarę regulaminowy. Planowanie w sobotę i przyszykowanie stanowisk jest bardzo ważne, ale jednocześnie istotne jest ustawienie wg. przyjętego planu. Były pomiary 45 i 46 m. Zakładając błąd pomiarowy to i tak jest sporo. Nie wytykajmy kto co zrobił źle, bo to nie o to chodzi. Chodzi o to by tor był ustawiony w sposób w miarę regulaminowo i w 100% bezpiecznie.
Bo ja myślałem, że "Miś" to film fabularny, a to jest dokument.
Na 15 figurka 30 wylądowała za przesłona nawet wśród osób wysokich leżąca na wysokich łokciach było widoczne jedynie część kz dopiero kleczak dawał pole strzaluStanowisko 15 i 19 sam ustawiałem i nie wiem jakie są pretensje do nich?
17 mały szczegół figurka 34 miała być na drzewie na dole przy ziemi
19 miała być inna figurka niż mała Mi i na drzewie z taśma nie innym
11 figurka 22 miała być na wysokości konaru nie metr niżej - widoczna tylko z kleczaka
Stanowiska przewidywane są dla prawo i lewo ręcznych to też jest wazne
Pzdr
DeDeK
DeDeK
Dokładnie to jest podstawaChodzi o to by tor był ustawiony w sposób w miarę regulaminowo i w 100% bezpiecznie.
Nie chodzi o wytykanke tylko o ustalenie zasad, które pomogą nam zorganizować zawody które będą fajne jak zawsze i wyeliminuja wątpliwości typu figurka za daleko, zła kz
Pzdr
DeDeK
DeDeK