Długa lufa
Nikt Ci nie zazdrości tych problemów Rzuć okiem na to i pomyśl:
- ProSport: 242mm
- TX200: 242mm
- HW100: 310mm (z tego co wyczytałem, to ma taką samą - poligonalną lufę)
- Hogan tnie do ok. 260mm (sprężyny)
- HW95: 300mm (z tłumikiem, cięta fabrycznie)
- FWB: 425mm
- Styer: 450mm
- Spidi: 600mm
Będziesz musiał wspomagać się jakąś piersiówką na zawodach, aby łatwiej Ci było zamurować się Im dłuższa lufa, tym więcej drgań będzie na nią przenoszone zanim pocisk opuści lufę, a dokładnie dwa razy więcej Ja bym z tego zrobił dwie po 300mm lub podzielił tak, żeby starczyło jeszcze na prosporta
- ProSport: 242mm
- TX200: 242mm
- HW100: 310mm (z tego co wyczytałem, to ma taką samą - poligonalną lufę)
- Hogan tnie do ok. 260mm (sprężyny)
- HW95: 300mm (z tłumikiem, cięta fabrycznie)
- FWB: 425mm
- Styer: 450mm
- Spidi: 600mm
Będziesz musiał wspomagać się jakąś piersiówką na zawodach, aby łatwiej Ci było zamurować się Im dłuższa lufa, tym więcej drgań będzie na nią przenoszone zanim pocisk opuści lufę, a dokładnie dwa razy więcej Ja bym z tego zrobił dwie po 300mm lub podzielił tak, żeby starczyło jeszcze na prosporta
Stery mają też lufy 55cm
Nowe FWB mają już lufy 60cm
Na zachodzie większość czołowych zawodników FT przeszła na długie lufy...
PCP to nie amortyzator a HW100K to taki z założenia króciutki karabinek.
Nie mówię, że dłuższa jest obiektywnie lepszą lufą akurat do HFT, jest po prostu bardziej celna i wydajna w PCP.
Nowe FWB mają już lufy 60cm
Na zachodzie większość czołowych zawodników FT przeszła na długie lufy...
PCP to nie amortyzator a HW100K to taki z założenia króciutki karabinek.
Nie mówię, że dłuższa jest obiektywnie lepszą lufą akurat do HFT, jest po prostu bardziej celna i wydajna w PCP.
pees i burek
Jak by nikt ich nie używał i nikt ich nie kupował to zapewne LW by ich nie produkowało...
Kupiłem poligona z ciekawości i wcale nikogo nie chcę do tego gwintu przekonywać.
W niedzielę na forcie był mały test tej lufy. Zapewne w lepszych rękach by pokazała na co ją stać. Z moich krótkich obserwacji - dużo łatwiej strzelało mi się z niej dalekie cele, jeśli nie położyłem to dlatego, że źle oceniłem kierunek wiatru. Dwa punkty uciekły bo walnąłem w łodyszki trawy, spieprzyłem stojaka i klęczaka. Nie było nietrafienia z winy lufy a np na ME przy krótkei lufie miałem parę takich niezrozumiałych nietrafień w kz. Co mnie najbardziej zdziwiło - zero ustawiłem niby na 30m a na 23-25m praktycznie nie było przewyższenia. Zupełnie inaczej niż przy krótkiej gdzie przewyższenie na pół dota. Lufa daje jakby bardziej płaską trajektorię, prędkość na śrucie bardzo stabilna bo 240-241m/s. Chyba faktycznie coś jest na rzeczy z tym mniejszym opadem przy gwincie poligonalnym...
Muszę zrobić dokładniejsze testy. Pomimo braku szczęścia patrząc na same punkty na długiej lufie zyskałem 4pkt.
Kupiłem poligona z ciekawości i wcale nikogo nie chcę do tego gwintu przekonywać.
W niedzielę na forcie był mały test tej lufy. Zapewne w lepszych rękach by pokazała na co ją stać. Z moich krótkich obserwacji - dużo łatwiej strzelało mi się z niej dalekie cele, jeśli nie położyłem to dlatego, że źle oceniłem kierunek wiatru. Dwa punkty uciekły bo walnąłem w łodyszki trawy, spieprzyłem stojaka i klęczaka. Nie było nietrafienia z winy lufy a np na ME przy krótkei lufie miałem parę takich niezrozumiałych nietrafień w kz. Co mnie najbardziej zdziwiło - zero ustawiłem niby na 30m a na 23-25m praktycznie nie było przewyższenia. Zupełnie inaczej niż przy krótkiej gdzie przewyższenie na pół dota. Lufa daje jakby bardziej płaską trajektorię, prędkość na śrucie bardzo stabilna bo 240-241m/s. Chyba faktycznie coś jest na rzeczy z tym mniejszym opadem przy gwincie poligonalnym...
Muszę zrobić dokładniejsze testy. Pomimo braku szczęścia patrząc na same punkty na długiej lufie zyskałem 4pkt.
pees i burek
Włamywacz kupuje w strzelcu: http://bron1.pl/176-bro-pneumatyczna
Jest paru dystrybutorów tych surówek w Polsce...
Jest paru dystrybutorów tych surówek w Polsce...
pees i burek
Dzięki Spidi. Mam chęć nabyć poligona do pneumatyka, i nabędę jak się da, do testów chociażby. Nawet nie wiedziałem, że takie produkowane są... Może to faktycznie gadżet i nie działa przy takich energiach, mimo wszystko, mając dużo dobrych doświadczeń z tego typu lufami, nabędę i potestuję. Jeszcze raz Spidi, dzięki za info.
Chyba 450mm, śrut robi więc półtora obrotu w lufie...
Lufa jest bez czoka, ale np. do FAC-a ponoć już lepiej brać poligona z czokiem.
Bynajmniej na skupienie nie narzekam, muszę koniecznie potestować na dalsze dystanse bo na 40m to i moja krótka oryginalna daje ładne skupienie. Najbardziej mnie intryguje to mniejsze przewyższenie dla 22-25m na tej lufie względem oryginalnej. Jak poszedłem na zero przed zawodami to odkryłem, że na 40m wychodziło mi 3/4 dota a wcześniej był prawie dot. Muszę to jeszcze raz dokładnie sprawdzić ale chyba potwierdza się teoria o wyższej prędkości dolotowej śrutu i mniejszego opadu dla poligona.
Z pewnością strzał z tej lufy jest o wiele cichszy co szybko zauważyli koledzy z mojej grupy, ponoć też śrut z takiej lufy nie daje specyficznego świstu jak przy tradycyjnym gwincie, co tłumaczy brak ostrych krawędzi po nacięciu gwintem...
Lufa jest bez czoka, ale np. do FAC-a ponoć już lepiej brać poligona z czokiem.
Bynajmniej na skupienie nie narzekam, muszę koniecznie potestować na dalsze dystanse bo na 40m to i moja krótka oryginalna daje ładne skupienie. Najbardziej mnie intryguje to mniejsze przewyższenie dla 22-25m na tej lufie względem oryginalnej. Jak poszedłem na zero przed zawodami to odkryłem, że na 40m wychodziło mi 3/4 dota a wcześniej był prawie dot. Muszę to jeszcze raz dokładnie sprawdzić ale chyba potwierdza się teoria o wyższej prędkości dolotowej śrutu i mniejszego opadu dla poligona.
Z pewnością strzał z tej lufy jest o wiele cichszy co szybko zauważyli koledzy z mojej grupy, ponoć też śrut z takiej lufy nie daje specyficznego świstu jak przy tradycyjnym gwincie, co tłumaczy brak ostrych krawędzi po nacięciu gwintem...
pees i burek
Dzięki Spidi za odpowiedź. Z mojego doświadczenia z poligonami w HK PSG1, HK MSG90 oraz AWSM ( wszystkie trzy sekundowe) wynika, iż jest to lufa balistycznie doskonalsza od bruzdowanej. Ale to inne energie oczywiście. Mam jednak wrażenie, iż prawa fizyki w pewnym zakresie mocy, są takie same dla naszego globu. Spidi, gratuluję nabytku! Jutro dzwonię do Zielonej! Niemniej, strzeliłbym z twojej lufy razy parę, z chęcią!
Żebyś wiedział - ta długość nieco mi przeszkadza.hydro pisze:..na Twoim miejscu kupiłbym drugą taką lufę i ją przyciął tak jak oryginał. ... Jeżeli moja teoria się sprawdzi, to zyskasz na komforcie użytkowania, po obcięciu zbędnych 150mm
Kupno lufy przypomina małżeństwo: żenisz się niby z żoną ale tak naprawdę to z jej rodziną...
Kupujesz dłuższą lufę i okazuje się, że musisz kupić też dłuższy kuferek
pees i burek
Spidi, taka mała inspiracja http://www.snipercentral.com/unique-alpine-tpg-1/ Lufa 660mm. Zobacz jakie ma skupienie na 100m z 300.Win Mag. Miałem przyjemność sobie z tego strzelić. Energia tego kalibru ~ 5000J
No i do kompletu http://www.unique-alpine.com/en/
No i do kompletu http://www.unique-alpine.com/en/
Ostatnio zmieniony 2016-09-28, 21:32 przez hydro, łącznie zmieniany 1 raz.