Wybór optyki do HFT
Wybór optyki do HFT
Od jakiegoś czasu chodził mi po głowie ten temat. Jaką optykę polecacie lub jakie parametry powinna mieć optyka dla HFT. Wiem, że najlepsza to prawie zawsze ta najdroższa, ale zróbmy podział, taki który pozwoli szerokim katem spojrzeć na zagadnienie lunety dla HFT.
Jaka luneta byłaby najlepsza w przedziale cen:
1. do 500zł
2. do 1000zł
3. do 1500zł
4. do 2000zł
5. do 2500zł
6. powyżej 2500zł
Jaka luneta byłaby najlepsza w przedziale cen:
1. do 500zł
2. do 1000zł
3. do 1500zł
4. do 2000zł
5. do 2500zł
6. powyżej 2500zł
Bo ja myślałem, że "Miś" to film fabularny, a to jest dokument.
Znalazłem trochę czasu i w normalnych warunkach czyli w dzień spojrzałem przez Connecta. Powiem tak, jestem mile zaskoczony tą optyką. Obraz naprawdę zajmuje duży obszar, głębia ostrości w sam raz pod HFT. Od 10 do 35 metra jest ostro a potem bardzo lekkie rozmycie. Nie trzeba przefokusowywać jej. Krzyż mam SCB 2 - jest cienki i wyraźny, pomimo że przypomina choinkę. Faktycznie oko jest blisko okularu ale nie ma jakiegoś dramatu. Błąd paralaksy dokładniej ocenię jak założę ją na karabinek. Na razie wydaje się być na poziomie Burrisa i jeżeli się potwierdzi to będzie bardzo dobry wynik. W stosunku do Burrisa jest ona jaśniejsza.
cdn :)
cdn :)
Za dużo zabawek, za mało miejsca ale radocha jest :)
Wątek ma już prawie miesiąc, więc postanowiłem go rozruszać. A właściwie, to chciałem poruszyć temat nr 2 zaproponowany przez Grossusa, czyli lunety do 1000 zł.
Ostatnie sobotnie spotkanie poukładało mi pewne sprawy w głowie i zamiast kupować sprężynę stawiam na PCP. Wybór padł na AAS400 i tyle w temacie wiatrówki.
Ale zmuszony jestem zacząć zakup wiatrówki od śrutu...znaczy się od lunety ;) Ponieważ ja to wszystko na fakturę biorę, to temat używek od razu odpada. Planowałem (za Waszymi sugestiami) kupić DOC ale okazało się, żę mam większy budżet i może warto dołożyć i kupić coś lepszego?
Zakupu chciałbym dokonać jeszcze w tym tygodniu, więc zdaję się na Was i jednocześnie proszę o merytoryczne wsparcie. Krótko - kupię to co polecicie.
Najlepiej strzelało mi się z lunety mazgiera, ale to nie ta półka cenowa. Bardzo podobała mi się siatka celownicza. Odniosłem wrażenie, że najprecyzyjniej strzelałem właśnie z Marcinowego karabinku.
Także tak. Jaka luneta do 1000 zł? :)
P.S.
Do tej lunety jakiś system montażu będę jeszcze potrzebował?
Ostatnie sobotnie spotkanie poukładało mi pewne sprawy w głowie i zamiast kupować sprężynę stawiam na PCP. Wybór padł na AAS400 i tyle w temacie wiatrówki.
Ale zmuszony jestem zacząć zakup wiatrówki od śrutu...znaczy się od lunety ;) Ponieważ ja to wszystko na fakturę biorę, to temat używek od razu odpada. Planowałem (za Waszymi sugestiami) kupić DOC ale okazało się, żę mam większy budżet i może warto dołożyć i kupić coś lepszego?
Zakupu chciałbym dokonać jeszcze w tym tygodniu, więc zdaję się na Was i jednocześnie proszę o merytoryczne wsparcie. Krótko - kupię to co polecicie.
Najlepiej strzelało mi się z lunety mazgiera, ale to nie ta półka cenowa. Bardzo podobała mi się siatka celownicza. Odniosłem wrażenie, że najprecyzyjniej strzelałem właśnie z Marcinowego karabinku.
Także tak. Jaka luneta do 1000 zł? :)
P.S.
Do tej lunety jakiś system montażu będę jeszcze potrzebował?
- Lord Rzeźnik
A mały DOT? Ja mam, jak chcesz to wbijaj jutro na Owsianą, postrzelasz, zobaczysz.