Najbliższy weekend
odnośnie strzelania na 100m:
przeliczyłem to w Streloku i wyszło mi że z tym montażem co mam (średnim, bez mikroskosu) + mDOT, nie mam żadnych szans trafić (chyba że przypadkiem) bo:
- poprawka siatką przy zerze na 15 i 25m, jest 10 Dot (luneta ma tylko 5 dot)
- a jeżeli chciałbym przeklikać wieżyczką, to trzeba podnieść 33 MOA ! (to jest poza zakresem DOTa)
proponuję więc następnym razem dystans snajperski skrócić do 75m ale celem byłaby tylko mała puszka, wtedy wszyscy mieliby szanse.
przeliczyłem to w Streloku i wyszło mi że z tym montażem co mam (średnim, bez mikroskosu) + mDOT, nie mam żadnych szans trafić (chyba że przypadkiem) bo:
- poprawka siatką przy zerze na 15 i 25m, jest 10 Dot (luneta ma tylko 5 dot)
- a jeżeli chciałbym przeklikać wieżyczką, to trzeba podnieść 33 MOA ! (to jest poza zakresem DOTa)
proponuję więc następnym razem dystans snajperski skrócić do 75m ale celem byłaby tylko mała puszka, wtedy wszyscy mieliby szanse.
Walther Hunter + Burris Timberline, Colt Army 1860, Hawken .45, Tryon Creedmoor .45
to co podałem to jest dla exacta (0,55g) i prędkości 240. Ale ważny parametr to jest jeszcze dystans między osią lunety i osią lufy (ja mam 3,87cm). Wtedy program podaje 9,8 dot (miliradian)
Gdy wstawiłem prędkość 250 to poprawka zmniejszyła się do 9 dot.
wygląda że masz wyższą energię niż 16J. Powiększenie miałeś ustawione na TrueDot ?
Gdy wstawiłem prędkość 250 to poprawka zmniejszyła się do 9 dot.
wygląda że masz wyższą energię niż 16J. Powiększenie miałeś ustawione na TrueDot ?
Walther Hunter + Burris Timberline, Colt Army 1860, Hawken .45, Tryon Creedmoor .45
No i tu zasadnicze znaczenie ma powiększenie. Ty na 9x mogłeś mieć 8 dotów a kto inny na 10x mógł mieć 10. Dot niestety ma mały zakres regulacji. Trzeba ratować się mikro skosem z poksyliny jak się chce pykać na setkę środkiem krzyża. Trochę żałuję że mnie nie było ale musiałem dać karabinek Darkowi aby wprowadził drobne korekty według moich sugestii które myślę że zmienią diablika na korzyść dość znacznie.
to napid..my z karabinków?
Jak w temacie?
Niedziela ma być super fajna a ja muszę poćwiczyć i zaciągnąć paru rad od bardziej doświadczonych, więc będę koło 9. Kończy mi się śrut więc pora dokonać wyboru, a jak wiadomo vmax2 obiecał kilka pudełek do testów, a takiej okazji nie przepuszczę.
Biorę stolik turystyczny do testów na skupienie i obie wiatrówki. Ma ktoś worek z piaskiem, albo coś stabilnego? Ja mam poduszki, ale to trochę sprężynuję
Niedziela ma być super fajna a ja muszę poćwiczyć i zaciągnąć paru rad od bardziej doświadczonych, więc będę koło 9. Kończy mi się śrut więc pora dokonać wyboru, a jak wiadomo vmax2 obiecał kilka pudełek do testów, a takiej okazji nie przepuszczę.
Biorę stolik turystyczny do testów na skupienie i obie wiatrówki. Ma ktoś worek z piaskiem, albo coś stabilnego? Ja mam poduszki, ale to trochę sprężynuję
Postrzelał bym z czegoś, np. z 88.