Najbliższy weekend

Czyli kto, kiedy, gdzie i z kim
Awatar użytkownika
arturd

Post autor: arturd »

Już jest gotowa jeszcze testy i certyfikat głównego torowego i można lakier zrywać i włosy pewnie też trochę :mrgreen:
OGŁOSZENIE!!! Zamienię dobrą prace w dynamicznie rozwijającym się kraju na zasiłek w krajach starej uni.

LGM-2-?????
Awatar użytkownika
Majzel
Kontakt:

Post autor: Majzel »

Ja sie postaram zjawic w koncu , ostatnio nie mam czasu , a jak mam czas to nie mam sily ... Taka praca . Ale za to powoli zbieram kase na jakis fajny sprzet .
Awatar użytkownika
triodak
Członek zarządu

Post autor: triodak »

W końcu wolny weekend. Bardziej się trzęsę na strzelanie niż moje sprzęty :-P
AA TX200 MK3 + Leapers
Awatar użytkownika
abraham2ooo

Post autor: abraham2ooo »

Robert będziesz może jutro na Łuczniku? Jeśli tak to o której? Chciałbym podjechać i obejrzeć Twojego TX200 bo przymierzam się właśnie do takiego zakupu, a i lupkę widzę masz taką jaka mnie interesuje :)
Awatar użytkownika
triodak
Członek zarządu

Będę. Planuje od 9:30 +- 30 min. Zapraszam :) Dobrze by było gdybyś jeszcze strzelił z wersji HC. Na leżąco naciąga się zdecydowanie wygodniej :)
AA TX200 MK3 + Leapers
Awatar użytkownika
abraham2ooo

Postaram się jutro zjawić w tej godzinie :) Strzelałem z HC "esmarowego", ale tylko parę razy.
Awatar użytkownika
mazgier
Moderator

Post autor: mazgier »

Mnie pokonała rwa kulszowa. :-/ Będę kibicował z daleka.
Steyr HP & TX HC
wola75

Post autor: wola75 »

Nie ma rwy kulszowej, kręgosłup Tobie nawala. Pierwszy raz czy już Tobie się powtórzyło?
Za dużo zabawek, za mało miejsca ale radocha jest :)
Awatar użytkownika
mazgier
Moderator

Post autor: mazgier »

Pierwszy.
Steyr HP & TX HC
wola75

Post autor: wola75 »

Możesz chodzić? I gdzie cię boli (w której części kręgosłupa?
Za dużo zabawek, za mało miejsca ale radocha jest :)
Awatar użytkownika
triodak
Członek zarządu

W końcu w domu :mrgreen: Śrut się skończył :-( Nie wiem czy się zjawimy z Anią jutro na torach ale jeśli tak czy będzie ktoś miał odsprzedać paczkę Exacta? (matryca, kaliber dowolna)
AA TX200 MK3 + Leapers
Awatar użytkownika
esmar

Post autor: esmar »

Jeśli będę (Ela coś wspominała, że chce), wezmę pudełko.
TX200 HC_Burris Timberline
Awatar użytkownika
abraham2ooo

Robert siedzieliście z Anią cały dzień na torach?? :) Dziękuję za dzisiejsze użyczenie karabinka do przestrzelania, już chyba zdecydowałem się na TX200 MK3. Napisz mi jeszcze proszę jaki masz montaż? Wysoki czy niski?
Awatar użytkownika
ArturR

Post autor: ArturR »

Jeśli jutro nie będzie padać, to zapraszam na partyjkę Benchrestu.
Przywiozę komplet naszych nowych stojaków i tarcz...,
a jeśli będzie padać, to jadę na...Lizawke :-)
Awatar użytkownika
ArturR

Post autor: ArturR »

No i pierwszy próbny Benchrest na Leśniku za nami.
Strzelaliśmy na dystansach 25 i 50 metrów. To jest jednak trochę inne strzelanie niż np. HFT czy Sylwetki, ale podobnie jak w tych konkurencjach, najlepsze wyniki osiąga ten, kto w chwili strzału odłoży właściwą poprawkę na wiatr. Dla mnie największą niespodzianką był dziś Robert z TX200, który na sam koniec oddał bardzo dobrą serię 25-ciu strzałów. Tym samym udowodnił, że w Benchreście sprężyna też daje rade, i szczelać to trza umić :-)
Bardzo dobrze sprawdziły się nasze nowe stojaki. Wyglądają porządnie/estetycznie, stoją bardzo stabilnie, i nie ma szans, że np. w trakcie zawodów wiatr nimi poruszy i w ten sposób wypaczy wynik strzelca. Nieco gorzej z stolikami. Ten z laminatowym blatem wykonany przez ArturaD jest w porządku. Z kolei ten z jasnym blatem z płyty wiórowej telepie się jak jasny ch.. w ciemną noc.
Powodem jest sposób mocowania nóg do uchwytów, i po wkręceniu tych nóg są luzy, i nie mają one odpowiedniej sztywności dla zapewnienia stabilizacji. Efekt jest taki, że strzelec szuka stabilnej-zamurowanej postawy, a stolik w tym czasie żyje sobie własnym życiem. W tym temacie trzeba by się poprawić, i ideałem były by dodatkowe trzy takie same stoliki, jakie wykonał ArturD. Jednak czy ma on jeszcze materiał i czas(!), by jeszcze przed PKZ wykonać takie stoliki ? -tego nie wiem.

Jedno jest pewne - Benchrest strzela się bardzo fajnie. Wygodna postawa, bardzo dobra widoczność celu.
Mamy dwie dobre lunety obserwacyjne na statywach, i można na bieżąco obserwować poczynania innych kolegów.
W przyszłą sobotę jeśli pogoda pozwoli, można strzelić kolejną partię. Zachęcam wszystkich, bo to poprostu fajna zabawa.

Komplet stojaków i dwa stoły są już w pomieszczeniu na Leśniku. Jest to 5 stojaków, 10 listew, i kartonowe podkładki pod tarcze. Montaż i ustawienie jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy położyć stojak na ziemi, wsunąć w uchwyty dwie listwy, i dokręcić je motylkowymi śrubami. Później już tylko cztery strzały takerem w podkładkę, i stojak gotowy. Podkładki kartonowe są wystarczająco duże, by mocować na nich każdą możliwą tarcz/tarcze wiatrówkowe.
Na koniec dobra wiadomość dla sympatyków Sylwetek. ArturD naprawił belkę z kurami, i teraz już "nie wstają"
po odstrzeleniu. Poniżej kilka filmów z dzisiejszych prób Benchrestu.

https://www.youtube.com/watch?v=18kBWo_c3Qo

https://www.youtube.com/watch?v=bTh1MlhLpU0

https://www.youtube.com/watch?v=bxeDj1Zl7Vo
ODPOWIEDZ