Dla nudzących się wieczorami - przygotowywanie śrutu
Dla nudzących się wieczorami - przygotowywanie śrutu
Czary nad śrutem nie mają końca: https://www.youtube.com/watch?v=dwg_cqC1y-M
Głupota rządzonych daje władzę rządzącym !
Zrobiłem obliczenia na podstawie filmiku. Przy czym zakładam, ze te chrono jest wyskalowane w stopach na sekundę oraz jest ustawione przy tarczy w odległości 60 jardów od wylotu lufy.
Z jednego z pomiarów odczytałem prędkość na poziomie 639 fps, a śrut miał wagę 18,1 graina.
639 fps = 194,76 m/s, 18,1 grain = 1,17288 g
Ek = (m*V^2)2 = 22,24J
Z chairguna wychodzi, że energia początkowa karabinku musi wynosić około 33,97J.
60 jardów to niecałe 55m i stwierdzam, że przy takim FACu to ten karabinek to szmelc i nadaje się do przetopienia tylko.
Z jednego z pomiarów odczytałem prędkość na poziomie 639 fps, a śrut miał wagę 18,1 graina.
639 fps = 194,76 m/s, 18,1 grain = 1,17288 g
Ek = (m*V^2)2 = 22,24J
Z chairguna wychodzi, że energia początkowa karabinku musi wynosić około 33,97J.
60 jardów to niecałe 55m i stwierdzam, że przy takim FACu to ten karabinek to szmelc i nadaje się do przetopienia tylko.
Bo ja myślałem, że "Miś" to film fabularny, a to jest dokument.
Maciek - manie zastanawia samozaparcie faceta 'masującego' główkę śrutu i jego kielich tylko po to by pokazać, że da się wystrzelać skupienie z byle gó****na. Tak to mogę kupić paczkę byle czego, wkręcić w tokarkę, potem oszlifować, dopasować, wymasować.............
Głupota rządzonych daje władzę rządzącym !