AA TX200 - prowadnica

Awatar użytkownika
triodak
Członek zarządu

Post autor: triodak »

Z racji tego że zaczep tłoka kaleczył moduł spustowy (prowadnica do kitu) wiatrówka pojechała do Hogana. Dziś otrzymałem ją z powrotem. Liczę że ten tuning pożyje dużo dłużej niż "SpecUltra".
AA TX200 MK3 + Leapers
Awatar użytkownika
triodak
Członek zarządu

Post autor: triodak »

Po dzisiejszym strzelaniu i sprawdzeniu mojego (ostatnio zakupionego) chrono z Tomkowym mogę potwierdzić że TX po Hoganizacji FACzył na 17,5J :-x

Ostatecznie wyjąłem Hoganowy dociążnik i sprężynę. Wstawiłem Cekausową (niby padniętą) sprężynę i dociążnik na Hoganowej prowadnicy (ta przynajmniej dorobiona jak należy. Poprzednia prowadnica miała duży luz na trzpieniu i już zaczep tłoka szorował o moduł spustu :-( ).

Tak złożony zestaw ma 241m/s +-2m/s (są dwie cienkie podkładki z trzech Cekausowych, które oryginalnie były w karabinku i dawały ledwo 218m/s).

Najwyraźniej przyczyną (dość częstą z tego co można wyczytać) spadku energii w sprzętach SpetzUltra jest "puchnąca" uszczelka Jamesa Maccari z ciemno-szarego materiału. Nie wiem dlaczego puchnie, ale Waldek poprawiał tą uszczelkę (skracał wargę) bo strasznie ciężko pracowała w cylindrze. Poobserwujemy ile wytrzyma takie rozwiązanie.

Liczę na to że guma uszczelki już pochłonęła (smary?, woda?) i/lub odparowała to co miała i teraz zachowa się stabilnie bo za trzeci "tuning" bulić kasy nie mam zamiaru. Wiem że mało strzelam, ale dokładać parę stówek co 4,5 paczki to mi się nie uśmiecha :evil:
AA TX200 MK3 + Leapers
Awatar użytkownika
mahonxx
Moderator

Post autor: mahonxx »

Ja mam zestaw od Hogana i pewnie już wystrzelałem ze 20 puszek albo i więcej.
Vo~243 m/s.
Postrzelał bym z czegoś, np. z 88.
ODPOWIEDZ