Na beżowym pojawił się ciekawy temat o klasyfikacji drużyn mieszanych FT / HFT
http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=124068
Mam nadzieję że pojawi się jakieś rozsądne rozwiązanie.
Klasyfikacja drużynowa
Klasyfikacja drużynowa
Pozdrawiam
Marek
Marek
Paweł
Pewnie masz rację, ale my nie musimy czekać na rozstrzygnięcia od góry.
Robiąc drużynowe w PKZ czy przy innej okazji możemy ustalić własne zasady.
Trzeba się tylko nad tym pochylić
Moim zdaniem wyjścia są dwa :
1 - zrównanie punktacji FT / HFT dla potrzeb drużyny
2 - stałe drużyny np. 1 FT + 4 HFT i liczą się punkty procentowe wszystkich zawodników z drużyny.
ad 1. będzie trudna do realizacji z różnych względów
ad 2. wystarczy z grona WSST, LGST, Bobrów itd... wybrać skład drużyny, która będzie reprezentować całą grupę i problem rozwiązany.
Pewnie masz rację, ale my nie musimy czekać na rozstrzygnięcia od góry.
Robiąc drużynowe w PKZ czy przy innej okazji możemy ustalić własne zasady.
Trzeba się tylko nad tym pochylić
Moim zdaniem wyjścia są dwa :
1 - zrównanie punktacji FT / HFT dla potrzeb drużyny
2 - stałe drużyny np. 1 FT + 4 HFT i liczą się punkty procentowe wszystkich zawodników z drużyny.
ad 1. będzie trudna do realizacji z różnych względów
ad 2. wystarczy z grona WSST, LGST, Bobrów itd... wybrać skład drużyny, która będzie reprezentować całą grupę i problem rozwiązany.
Pozdrawiam
Marek
Marek
Paweł
Przecież sposób Zdzisława to dokładnie to samo co ja proponuję,
tylko po co wszystko przeliczać na punkty ujemne i robić sobie dodatkową niepotrzebną robotę.
Zdzisław tak jak ja ustalił stałe grupy (np. 1+4)
W takiej sytuacji wystarczy zliczyć punkty procentowe wszystkich zawodników z grupy i po problemie.
Przecież sposób Zdzisława to dokładnie to samo co ja proponuję,
tylko po co wszystko przeliczać na punkty ujemne i robić sobie dodatkową niepotrzebną robotę.
Zdzisław tak jak ja ustalił stałe grupy (np. 1+4)
W takiej sytuacji wystarczy zliczyć punkty procentowe wszystkich zawodników z grupy i po problemie.
Pozdrawiam
Marek
Marek
Raz zawodnicy FT są, raz nie ma. Robienie grup na sztywno jest dziwne. Popieram mrpgxx z tym zaczernianiem pola, czy też cokolwiek innym by zasygnalizować pudło czy tez blachę. Wtedy procenty FT będą "porównywalne" z HFT. Moim zdaniem jest to najbardziej jasny sposób naliczania punktów drużynowych. Im dziwniejsze zasady tym większe prawdopodobieństwo cudu nad urną jak to mamy w przypadku wyborów samorządowych.
Bo ja myślałem, że "Miś" to film fabularny, a to jest dokument.
Cała dyskusja powstała ponieważ ktoś zwrócił uwagę na niezbyt sprawiedliwe rozliczenia punktów / procentów .
Koncepcja mrpgxx' nie jest zła, ale powoduje zmiany w sposobie zapisu punktów FT co już wzbudziło protesty.
Nawet gdyby zmienić sposób liczenia punktów to zaraz pojawią się wątpliwości co do różnych torów, odległości, pozycji, a tego mrpgxx nie przewidział.
Liczenie tylko trafionych KZ'tek (HFT) też niewiele zmieni bo wątpliwości jak wyżej.
Jedyne sprawiedliwe rozwiązanie ucinające dyskusję na przyszłość to drużyny o stałym składzie (1+4 ; 2+3 ; 2+2 itd...) i liczone wszystkie procenty zawodników.
Jest to najprostsze rozwiązanie pod każdym względem, nie potrzeba wielkich regulaminów ani skomplikowanego liczenia punktów.
Niestety wiąże się to z tym że grupa musi wystawić zarówno strzelców HFT jak i FT.
W tym roku strzelałem sam, ale już za momencik to się zmieni ( będzie minimum 3 ) i będzie w kim wybierać .
Koncepcja mrpgxx' nie jest zła, ale powoduje zmiany w sposobie zapisu punktów FT co już wzbudziło protesty.
Nawet gdyby zmienić sposób liczenia punktów to zaraz pojawią się wątpliwości co do różnych torów, odległości, pozycji, a tego mrpgxx nie przewidział.
Liczenie tylko trafionych KZ'tek (HFT) też niewiele zmieni bo wątpliwości jak wyżej.
Jedyne sprawiedliwe rozwiązanie ucinające dyskusję na przyszłość to drużyny o stałym składzie (1+4 ; 2+3 ; 2+2 itd...) i liczone wszystkie procenty zawodników.
Jest to najprostsze rozwiązanie pod każdym względem, nie potrzeba wielkich regulaminów ani skomplikowanego liczenia punktów.
Niestety wiąże się to z tym że grupa musi wystawić zarówno strzelców HFT jak i FT.
W tym roku strzelałem sam, ale już za momencik to się zmieni ( będzie minimum 3 ) i będzie w kim wybierać .
Pozdrawiam
Marek
Marek
zaczernianie pola? na karcie zdarzy sie czasem blad kolegi który wpisuje nam punkty wówczas sa poprawki, podpisy potem odróżnic namazane w kratce z zaczernieniem czy zamazaniem. Nie wydaje mi sie by zdało to egzamin. Co do pomysłu pana oko :) Zdzisława. Strzelam w FT zdobywam 3 punkty na zawodach ale do klasyfikacji drużynowej mam np 6 za ostatnie miejsce. Natomiast 6 miejsce i tyle samo punktów ujemnych w HFT jest cieżko strzelic. Też nie do końca fair.
Marek
Poprawki pewnie będą się zdarzać i faktycznie będzie to problem.
Ciekawe co ostatecznie uradzą.
Być może będzie tak jak przewidział Paweł, czyli nic się nie zmieni.
Pożyjemy - zobaczymy
W sumie jeżeli ma to prowadzić do nieporozumień to już lepiej niech zostanie tak jak jest,
a drużyna musi się liczyć z tym że FT-ciarz może zaniżyć wynik.
Poprawki pewnie będą się zdarzać i faktycznie będzie to problem.
Ciekawe co ostatecznie uradzą.
Być może będzie tak jak przewidział Paweł, czyli nic się nie zmieni.
Pożyjemy - zobaczymy
W sumie jeżeli ma to prowadzić do nieporozumień to już lepiej niech zostanie tak jak jest,
a drużyna musi się liczyć z tym że FT-ciarz może zaniżyć wynik.
Pozdrawiam
Marek
Marek