Diana 75 T01 VH
Witam. Sorka ale niestety grypsko panuje i zachorowałem w między czasie 2 razy i jakoś wyjść z tego nie mogę stąd nie mogłem dobić na żaden ze zlotów. Co natomiast w między czasie udało mi się sprawdzić to fakt że sprężyna jest już w marnym stanie (a raczej na pewno jedna z nich jest już rozciągnięta). Po prostu śrut słabo leci. Koniec z końcem daleko ale zbyt parabolicznie. Teraz to mam symulator strzelania na bardzo duże dystanse. Niestety mimo zapewnień sprzedawcy trzeba będzie zainwestować w cały zestaw naprawczy. Pytanie czy ktoś może znać namiary na miejsce skąd mogę go dostać.
O to fotki z pierwszego strzelania z lunetą. Raczej bez korekt, oprócz na dystansie 50 gdzie próbowałem skorygować opadanie śrutu. Potem kolejne już z MOCNO pochyloną lunetą dla większej regulacji pionowej.
O to fotki z pierwszego strzelania z lunetą. Raczej bez korekt, oprócz na dystansie 50 gdzie próbowałem skorygować opadanie śrutu. Potem kolejne już z MOCNO pochyloną lunetą dla większej regulacji pionowej.
Weź tą wiatrówkę na tory, sprawdź u któregoś z kolegów na chrono i będziesz wiedział.
Jak chcesz ją rozbierać to ostrzegam, to nie jest prosty karabinek.
http://airgunservice.pl/articles.php?a= ... onta%C5%BC
Jak chcesz ją rozbierać to ostrzegam, to nie jest prosty karabinek.
http://airgunservice.pl/articles.php?a= ... onta%C5%BC
Postrzelał bym z czegoś, np. z 88.
Skupienie, a raczej rozrzut to nędza. Nie wiem oczywiście z jakiej postawy strzelałeś i w jakich warunkach pogodowych, ale dla takiego sprzętu na 25 m to powinna co najmniej koniczynka wychodzić. Luneta niestety nie jest górnolotna i tu też może leżeć wina, ale wszystko po kolei. Najpierw warto przywrócić karabinek do stanu użytkowego.
Bo ja myślałem, że "Miś" to film fabularny, a to jest dokument.
Dokładnie. Na początku do oddania kilkudziesięciu strzałów nie było źle. Poszukam zestawu, gdzieś już widziałem w jakimś germańskim sklepie. Pewnie trochę mnie paczka ta będzie kosztować bo policzą w "ojro" na te 25 strzelałem z pozycji stojącej stąd pewnie też rozrzut. Dalej już się podpierałem. Lunetkę to już poszukam sobie później jak nie będzie tak po paraboli latać. Z aktualną ustawioną lunetą to pewnie było by lepiej ale dalej wqurza mnie fakt że na bliski dystans bym usiał walić pod cel z kolei. Po oddaniu strzału wyraźnie słychać kiedy śrut uderza w cel! To już chyba świadczy o wszystkim. W sobotę raczej nie dam rady bo niechętnie ale muszę się udać głęboko za Poznań.Grossus pisze:Skupienie, a raczej rozrzut to nędza. Nie wiem oczywiście z jakiej postawy strzelałeś i w jakich warunkach pogodowych, ale dla takiego sprzętu na 25 m to powinna co najmniej koniczynka wychodzić. Luneta niestety nie jest górnolotna i tu też może leżeć wina, ale wszystko po kolei. Najpierw warto przywrócić karabinek do stanu użytkowego.
-
Re: Diana 75 T01 VH
Witam
Nie wiem czy dyskusja jest aktywna, ale własnie zakupiłem Diane75, rozłożyłem ją na drobne części.
Jest w stanie idealnym, wymieniłem sprężyny i uszczelki, jeszcze czekam na uszczelkę do lufy i będę składał do kupy :)
Ale wpadłem na pomysł ! jak zwiększyć moc tej wiatrówki !
W wiatrówce są dwa tłoki, z których pracuje tylko 1, a drugi działa na przeciw odrzut, przecież można wykorzystać ten drugi do uzyskania większego ciśnienia w trakcie strzału !
Nie wiem czy dyskusja jest aktywna, ale własnie zakupiłem Diane75, rozłożyłem ją na drobne części.
Jest w stanie idealnym, wymieniłem sprężyny i uszczelki, jeszcze czekam na uszczelkę do lufy i będę składał do kupy :)
Ale wpadłem na pomysł ! jak zwiększyć moc tej wiatrówki !
W wiatrówce są dwa tłoki, z których pracuje tylko 1, a drugi działa na przeciw odrzut, przecież można wykorzystać ten drugi do uzyskania większego ciśnienia w trakcie strzału !
-
Re: Diana 75 T01 VH
Można według mnie wykorzystać rurkę mosiężną, która będzie doprowadzała powietrze z tłoka ( bezużytecznego ) do tłoka który spręża, suma tycz dwóch komór sprężania powinna dać dobry efekt, nawet przy małych nieszczelnościach takiego rozwiązania.